unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Nu får Folkhälsomyndigheten bättra sig”

Coronakrisen
”Hittills framstår Sveriges facit i kampen mot covid-19 som torftigt – jämfört med våra nordiska grannländer men även med exempelvis Tyskland. ”
"Kan den usla svenska corona-utvecklingen i viss mån förklaras med FHM:s otillräckliga transparens och statistiska öppenhet?”
"Kan den usla svenska corona-utvecklingen i viss mån förklaras med FHM:s otillräckliga transparens och statistiska öppenhet?”
Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Speciellt negativt ter sig den svenska utvecklingen under de senaste veckorna. Dessvärre framför Folkhälsomyndigheten (FHM) rapporteringen alltför generellt och med otillräcklig siffermässig redovisning.

Det ger sken av hemlighetsmakeri eller rentav bagatellisering. Eller så underskattar Folkhälsomyndigheten - felaktigt nog – TV-/telefontittarnas och tidningsläsarnas förmåga att bearbeta ett antal mer upplysande siffror. Eventuell resursbrist kan inte fungera som acceptabel ursäkt.

Krisinsikten hos den stora allmänheten är fortfarande otillräcklig. Det ter sig dock inte så märkvärdigt när FHM gång på gång i sina generella ordalag pratar om krisens utplaning, platåer och dylikt. Mer förtydligande statistik och mindre flummighet skulle öka transparens och tillit. God transparens är alltid en ofrånkomlig förutsättning för ett välordnat samhälle. Det vet förresten alla mina studenter. God transparens behövs i dessa corona-tider.

Hubert Fromlet, affilierad professor vid Linnéuniversitetet.
Hubert Fromlet, affilierad professor vid Linnéuniversitetet.
Foto: Lars Johansson
quote
Det är dags att FHM dels ökar sin statistiska redovisningsstandard, dels gör den existerande corona-statistiken mer lättillgänglig. Idag sker allt detta för ovetenskapligt.

Min förhoppning är att ökad transparens skulle kunna förbättra krismedvetenheten hos det svenska folket. Denna psykologiska faktor bör inte förbises. Situationen är allt annat än bra. Relativt sett har antalet nyinfektioner här hemma på sistone varit mer än två gånger högre än i exempelvis Tyskland - ett Tyskland som känner sig i ett akut nödläge med stark oro. Intressant nog hade Sverige i september fortfarande ungefärligen samma låga antal nyinfektioner per 1 miljon invånare som Tyskland.

Men kan den usla svenska corona-utvecklingen i viss mån förklaras med FHM:s otillräckliga transparens och statistiska öppenhet? Efter att något närmare ha studerat Folkhelseinstituttets statistiska redovisning kommer jag i alla fall till slutsatsen att Norge anstränger sig mer än FHM att ta fram och visa upp synligt relevanta corona-siffror, även veckovis. Det är dags att FHM dels ökar sin statistiska redovisningsstandard, dels gör den existerande corona-statistiken mer lättillgänglig. Idag sker allt detta för ovetenskapligt.

I syfte att informera svenska folket mer konkret om den faktiska corona-situationen föreslår jag till en början att antingen introducera eller att redovisa på mer exponerad plats:

# antalet nyinfektioner per dag också i FHM:s presskonferenser

# antalet nyinfektioner som sju dagars rullande genomsnitt (minitrend)

# reproduktionstalet R (anger hur många100 personer smittar i sin tur)

# trendmässig uppställning av nyinfektioner för Sverige och andra relevanta länder som rullande sju dagars genomsnitt i samma diagram

# en kort skriftlig sammanfattning för de viktigaste punkterna på webbsidan och vid presskonferenser

# en något utförligare redogörelse i veckorapporten (efter norskt exempel) med mer statistik och en del egna tolkningar

# sammanfattningar av svenska forskningsresultat

# längre fram kontinuerlig uppföljning av genomförda vaccinationer.

Om dylika förbättringar kan åstadkommas delges inte minst regeringen och riksdagen bättre information - men också svenska folket och analytiker i media och annorstädes.

Hubert Fromlet, affilierad professor vid Linnéuniversitetet

Läs mer