"Nu behövs alla för att klara klimatkrisen”

Klimatkrisen
”Klimatforum ger i Barometern 25 augusti sin röst åt alla som otåligt väntar på att politikerna ska ta sitt ansvar i klimatkrisen.”
Debatt • Publicerad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
” Alla partier utom Miljöpartiet föreslår också sänkningar av bensinpriset istället för att kompensera de som behöver det bäst.”
” Alla partier utom Miljöpartiet föreslår också sänkningar av bensinpriset istället för att kompensera de som behöver det bäst.”Foto: arkivbild

Miljöpartiet har kämpat i decennier för att ge klimatfrågan det utrymme den kräver. Vår klimatpolitik är sedan 2017 samlad i en klimatplan som alla kan alla läsa på mp.se. Förslagen i planen är tillräckliga för att uppnå Sveriges klimatmål men gäller också åtgärder inom EU och globalt. Det handlar om styrmedel, solidarisk omställning, ekonomi, konsumtion, energi, industri, transporter, bostäder, jordbruk, skogsbruk och kol-lagring.

Men det räcker inte med en bra plan, man måste också sluta motarbeta klimatåtgärderna med andra beslut och där fungerar miljöpartiet som vakthund. Till exempel ville alla andra partier i Kalmar kommun satsa skattepengar för en ny flyglinje från Kalmar 2020. En flyglinje som om den hade gått igång enligt plan hade ökat våra utsläpp med 10 procent per invånare. Alla partier utom Miljöpartiet föreslår också sänkningar av bensinpriset istället för att kompensera de som behöver det bäst.

Det kommer inte att bli enkelt. Men de pågående klimatförändringarna kräver att alla goda krafter gör vad de kan - i Sverige och internationellt, i politiken och i näringslivet, enskilda och föreningar, forskare och teknikutvecklare. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Fundera på vad du kan bidra med i omställningen och se till att rösta på ett parti som förstår allvaret och som inte motarbetar dina ansträngningar. Rösta på miljöpartiet.

Max Trondlé, Miljöpartiet de gröna i Kalmar