Annons

"Nu är Kalmar bäst igen - eller?”

Kommunpolitik i Kalmar
Hipp hurra! Kalmar är bäst igen. Denna gång på digitalisering och e-hälsa. Precis som vi är på skola och äldrevård och vad du vill. Men med lögn, förbannad lögn och statistik går allt att bevisa.
Debatt • Publicerad 29 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En stor mängd medborgare äter frukost hos Stadsmissionen och runt 150 familjer är beroende av en matkasse.”
"En stor mängd medborgare äter frukost hos Stadsmissionen och runt 150 familjer är beroende av en matkasse.”Foto: Mats Holmertz

När det gäller sjukvård hoppas jag att mina vänner, läkarna, har jouren när jag behöver hjälp. När det blir skarpt läge är det trots allt deras kunskap som avgör om jag får vara med ett tag till.

Det finns dock ämnen där Kalmar som kommun är kass! Att ta hand om våra medborgare som har det allra sämst.

Annons

Jag blev partipolitiskt aktiv några år före Salves stängning. Två veckor efter denna beslagtog kommunen husvagnar, kläder, mat och pengar för de romer som lämnat Salve. Jag “gick i taket” i jakt på lösöret, men det slutade på hjärtavdelning. Knaprar sedan dess blodförtunnande och betablockare - och mår bra. Heder åt vår läkarkår!

Så ser man idag två av våra politiker gotta sig i glansen av ett diplom. Jag får bara en fadd smak i munnen! Den ene av dem, ansvarig för äldrevården, sa i Barometern “att om jag vetat hade jag brett mackan på nyårsafton och lagt ägget på mackan”. Kan det bli löjligare? Den andre på scenen i glansen är ansvarig för vår socialnämnd. Samma socialnämnd som skickar ukrainska, hungriga flyktingar till Stadsmissionen. Undrar hur det gick till rent praktiskt? Fick de en stadskarta med Södra Långgatan inringad?

I Kalmar kommun finns inga hemlösa, enligt socialförvaltningen! Men pratar man med Stadsmissionen är de ett 20-tal. En stor mängd medborgare äter frukost hos dem och runt 150 familjer är beroende av en matkasse. Och nu har våra ukrainska flyktingar hittat dit också.

1 Maj är helig! Jag hade dock bestämt att inte gå med i demonstrationen i år om jag såg skyltar som Slava Ukraini eller Alla Ska Ha Råd! Och de fanns där! Detta hyckleri vägrar jag ställa upp på!

Tänk om Kalmar kommun gick före i konsten att ta hand om sina medborgare. Det skulle göra mig stolt. För er som undrar vem jag är kan jag berätta att jag är Kalmars ende professionelle pantsamlare - för just de människor som har det svårt. Jag cyklar/kör bil i snitt 20 timmar + per vecka. Nu är mitt bidrag det lilla. 171 privatpersoner och 34 företag sponsrar min verksamhet. Här finns mängder med kända namn jag inte kan avslöja, men de ser eländet i samhället och jag älskar dem för det!

Varför ska det vara så svårt att göra rätt? Kommunen sprider miljoner på saker som borde klara sig utan dessa pengar. Kvinnojouren och Stadsmissionen får en miljon var per år. Lika mycket som delas ut till elitidrotten - där förmodligen de flesta i FF tjänar mer än ett kommunalråd? Bara som exempel! Det nya kulturhuset ska smyckas med konst för två miljoner. 1 procent av byggkostnaden! “Tack för att du cyklar”-skyltarna kostade runt 250 000 kronor. Klart FF ska sin innehall! 25 miljoner till för kommunen. Kan hålla på i evighet. Bara fråga!

Tänk om vi som kalmarbor finge läsa att vi bor i den mest medkännande kommunen i Sverige. Det skulle göra mig oerhört glad.

Kåre Eriksson (V)

Annons
Annons
Annons
Annons