GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Nu är det dags för ett nytt politiskt ledarskap i Mönsterås”

Sverigedemokraterna i Mönsterås välkomnar Barometerns granskning av vindkraften i Mönsterås kommun. Artikelserien belyser på ett utomordentligt sätt vilken utsatt situation grannarna till vindkraftverken hamnar i. Samtidigt sätter man fingret på en potentiell jävsituation inom Centerpartiet i Mönsterås.
Debatt • Publicerad 26 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
UMEÅ 20130410
En vindkraftspark med flera vindkraftverk på Granberget söder om Umeå
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180
UMEÅ 20130410 En vindkraftspark med flera vindkraftverk på Granberget söder om Umeå Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Denna centerhegemoni har lett till att aktiva centerpolitiker även är tjänstemän i kommunen och har i den maktpositionen fattat avgörande beslut om vindkraftsetablering. Resultatet av detta maktinnehav är att centerpartiets kommunalråd, som privatperson, tjänar stora pengar på vindkraften. Detta skadar förtroendet för politiken och Mönsterås som kommun. Sverigedemokraterna anser att detta talar sitt tydliga språk: Centerpartiet har styrt tillräckligt länge i Mönsterås.

Centerpartiet har blivit fartblint och berusat av makten. Partiet har även missat att göra sin hemläxa i ämnet svensk elförsörjning. Om man hade läst på hade man förstått att vi inte löser Sveriges energiförsörjning genom att bygga vindkraftverk överallt på den svenska landsbygden. En stabil elförsörjning bygger på att det finns pålitlig och planerbar baskraft. Om denna baskraft ska vara fossilfri finns det två realistiska alternativ: vattenkraft och kärnkraft. I södra Sverige finns inte möjligheten att bygga ut vattenkraften i en sådan omfattning att den kan utgöra basen i energisystemet och då återstår endast kärnkraften. Vindkraft kan vara ett komplement till kärnkraften, men den kan aldrig utgöra grunden i systemet.

Verklighetens folk är trötta på att inte bli hörda av politiken. De är trötta på höga elpriser och en opålitlig elförsörjning. De är trötta på att landskapet förstörs av vindkraftsparker med stort lidande för inte minst fågellivet. De vill ha lugn och ro och trygghet – inte minst på energiområdet. Detta kan endast en sverigedemokratisk energipolitik ge dem – en politik som fokuserar på kärnkraften som stabil energikälla med lägre elpriser som följd och utan beroende av energiimport från andra länder.

Nu är det dags för ett nytt politiskt ledarskap i Mönsterås. Det finns bara ett riktigt oppositionsparti i Mönsterås kommun och det är Sverigedemokraterna. Vi är det parti som redan i vintras lyfte vindkraftsfrågan när invånare utanför kommunens tätorter motsatte sig etablering av vindkraftverk i grannskapet. Vi är det parti som i alla år haft en tydlig energipolitik där vi förespråkar kärnkraft som baskraft och där vi motsätter oss alla förslag om inskränkningar i den kommunala vetorätten när det kommer till etablering av ny vindkraft.

Anni Juhl Nielsen, ordförande Sverigedemokraterna Mönsterås

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.