unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Nej till kommunala väktare i Kalmar”

”Ett förslag till larm- och skyddspolicy ska behandlas av kommunfullmäktige den 24 februari. Policyn innehåller till 99 procent bra åtgärder som kommer att förbättra skyddet för kommunens fastigheter och medarbetare om de genomförs.”
Carl-Henrik Sölvinger: Vi ska vara proffs på skola, omsorg och socialtjänst – men kommer aldrig bli det på bevakningstjänster.
Carl-Henrik Sölvinger: Vi ska vara proffs på skola, omsorg och socialtjänst – men kommer aldrig bli det på bevakningstjänster.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De kommer sannolikt även sänka våra totala kostnader och behovet av bevakningstjänster.

Tyvärr öppnar dock föreslagen larm- och skyddspolicy upp för att kommunen ska söka auktorisation och genomföra bevakningstjänster i egen regi. Idag är dessa delvis upphandlade och sköts av ett professionellt och auktoriserat bevakningsföretag. Auktorisation ges av Länsstyrelsen bara till bevakningsföretag där ”verksamheten kommer att bedrivas på ett sakkunnigt och omdömesgillt sätt samt i överensstämmelse med god sed i branschen. ”Själva bevakningstjänsterna utförs sedan av väktare, som inte ska sammanblandas med ordningsvakter. Det är två helt olika yrkesgrupper med helt olika roller och uppgifter, där förenklat ordningsvaktens handlar om trygghet på allmän plats och väktarens om skydd av egendom.

Min fråga till den politiska majoriteten (S, C, V) är:

Har ni för avsikt att starta ett kommunalt bevakningsföretag?

Är svaret nej, varför tas inte detta bort ur policyn som jag och Liberalerna vill?

Är svaret ”Nej, men vi vill att väktarna ska tillhöra den kommunala förvaltningen”?

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd
Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd
Foto: Mats Holmertz
quote
Att bedriva bevakningstjänster med egna väktare är en dålig idé hur man än vänder och vrider på det. Skicka tillbaka policyn och ta bort detta!

Det går förvisso att driva en egen ”väktarorganisation” utan auktorisation, men detta har många nackdelar. Ingen individuell auktorisation av de medarbetare som ska utföra bevakningstjänsterna görs av länsstyrelsen. De säkerhetsprövas alltså inte av en myndighet. Utan individuell auktorisation ges de inte heller tjänstemannaskydd vid sin tjänsteutövning och de får inte bära batong. Som personalansvarigt råd anser jag att det vore katastrof att ta in en ny yrkesgrupp i kommunen under de premisserna. Ensamarbetande nattpersonal har sina arbetsmiljöutmaningar och risker som det är. Väktare är en ofta ännu mer utsatt grupp. På vilket sätt och för vem skapar det trygghet?

Skulle svaret förvånande vara ”Ja, S, C och V vill starta ett kommunalt bevakningsföretag”, då undrar jag på vilket sätt detta är ett kommunalt kärnuppdrag? Bevakningstjänster sköts idag professionellt av företag på en fungerande marknad. Kommunen har inget där att göra och ska inte konkurrera med näringslivet. Kommunen har heller ingen aning om vad som är god sed i branschen.

Redan idag tycker företagarna i Kalmar att kommunen konkurrerar allt för mycket med näringslivet och placerade Kalmar på plats 225 av landets 290 kommuner i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet. Att dessutom bygga upp en egen organisation samtidigt som vi minskar våra behov av väktare känns som helt fel väg att gå.

Att bedriva bevakningstjänster med egna väktare är en dålig idé hur man än vänder och vrider på det. Skicka tillbaka policyn och ta bort detta! Varför envisas med att utreda en fråga som man inte tänker genomföra?

Vi ska vara proffs på skola, omsorg och socialtjänst – men kommer aldrig bli det på bevakningstjänster.

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd

Läs mer

KLART: Malin Almqvist blir nytt länsråd i Kronobergs län

Kalmar

KLART: Malin Almqvist blir nytt länsråd i Kronobergs län

”Det är en process som har pågått ganska länge.”

Stor majoritet säger nej till vindkraftverk

Hultsfred

Stor majoritet säger nej till vindkraftverk

Centerpartiet har satt ner foten

Rekordsnabbt bygge i Torp klart för padelspel

Mönsterås

Rekordsnabbt bygge i Torp klart för padelspel

Joel Ahlgren nöjd med sin satsning

Beskedet: Ingen broavstängning för Volvofilm

Kalmar

Beskedet: Ingen broavstängning för Volvofilm

Företaget har dragit tillbaka sin ansökan, rapporterar Ölandsbladet.

Han är Årets unga företagare i Kalmar

Kalmar

Han är Årets unga företagare i Kalmar

Städentreprenör prisad. ”Jättestolt och glad.”

Här är länets vinnare i årliga företagsrankningen

Företagsklimatet i landet

Här är länets vinnare i årliga företagsrankningen

Emmaboda och Borgholm i topp när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet.