GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Nej - elen kommer inte att stängas av”

Replik i debatt rörande energiförsörjning, tidigare in lägg 16 december.
”Sverige behöver en energimix som är klimatsmart, flexibel och som baseras på många olika energislag. Att bara fokusera på kärnkraft är varken bra för klimatet eller för elräkningen.”
Debatt • Publicerad 5 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi kan dock tycka att det är onödigt med skrämselrubriker som ”din el kan komma att stängas av i vinter” (nej, det kommer inte att ske).”
”Vi kan dock tycka att det är onödigt med skrämselrubriker som ”din el kan komma att stängas av i vinter” (nej, det kommer inte att ske).”Foto: Johan Nilsson/TT

Liberalerna skriver (16/12) att de välkomnar all fossilfri energiproduktion, vilket vi i Miljöpartiet i grunden är positiva till. Det måste vara högsta prioritet att ställa om till förnyelsebara energikällor. Vi kan dock tycka att det är onödigt med skrämselrubriker som ”din el kan komma att stängas av i vinter” (nej, det kommer inte att ske). Och vi delar inte bilden att ny kärnkraft skulle vara någon lösning.

Vi har mindre än tio år på oss att kraftigt minska koldioxidutsläppen innan utsläppen blir självförstärkande och mänskligheten tappar kontrollen. Bygger vi nya kärnkraftverk, då är tiden redan ute när dessa tas i drift.

Liberalerna har fel när de påstår att regeringen stängt ner kärnkraftsreaktorer (de besluten har bolagen själva tagit). De har också fel när de påstår att kärnkraften skulle vara straffbeskattad. Förnybara energislag som vindkraft har visserligen subventioner, som elcertifikatsystemet som nu är på väg att fasas ut, men det har ju kärnkraften också. Exempelvis är kärnkraften inte fullt ut försäkrad mot olyckor och bolagen betalar inte tillräckligt för slutförvaret av kärnbränsle.

Det är inte regeringens fel att kärnkraften inte är konkurrenskraftig. El från ny kärnkraft är mer än dubbelt så dyr som el från vindkraft, även utan subventioner. Det innebär att Sveriges medborgare antingen skulle behöva betala högre elräkningar eller högre skatt, om vi satsar på nya kärnkraftsreaktorer istället för på förnybar energi.

Liberalerna har rätt i att Sverige behöver stabilitet i våra kraftsystem. Det måste finnas el också när det inte blåser. Men det finns betydligt billigare och effektivare metoder.

1. Börja med att fullborda utbyggnaden av kraftnäten så att energin från norr når fram till oss i södra Sverige. Då kan våra elpriser också sänkas.

2. Lika viktigt är energieffektivisering som kan frigöra stora mängder energi utan att alls öka några utsläpp.

3. Underlätta för kraftvärmeverken att producera el, vilket de ju gör som mest när det är riktigt kallt ute.

Exempelvis energisystemforskaren Lennart Söder på KTH förespråkar att befintliga kärnkraftsreaktorer inte ska ersättas av nya. Havsbaserad vindkraft, solkraft, geotermisk energi från jordskorpan, vätgas. Många nya tekniker kommer att bidra till att täcka Sveriges energibehov.

Max Troendlé (MP), Gruppledare Kalmar och språkrör Kalmar län

Annika Carlsson Wistedt (MP), Riksdagskandidat Kalmar län

Martin Arvidsson (MP)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.