Nedskräpning skadar oss – städa du också

När dåvarande miljöministern Olof Johansson kom tillbaka till Sverige från FN:s Hållbarhetsmöte i Rio de Janeiro 1992, hade han en stor utmaning framför sig.
Debatt • Publicerad 10 maj 2014

Den Agenda 21-plattform världens länder enats om, skulle förankras i det svenska samhället. Men efter att ha sjösatt en nationell plan, och genom att kommuner, miljöorganisationer och bostadsrättsföreningar steg för steg konkretiserat arbetet, fick Agenda 21 en stark påverkan på Sveriges miljöarbete. Inte minst har detta märkts av när det gäller vår inställning till vårt avfall. Vi svenskar har gradvis tagit oss till den absolut världstoppen när det gäller återvinning. I dag lämnar vi bara 0,7 procent av våra sopor till deponi. Det är en unikt låg siffra för flera av länderna i EU och i den industrialiserade världen som helhet. Utvecklingen har tagit ordentlig fart under Alliansregeringen jämfört med 2008 deponerar vi idag bara en fjärdedel av avfallet. Dessutom har omhändertagandet av matavfall för biogasproduktion ökat kraftigt, liksom avfallet som samlas in och används för att producera värme och el.

Men vi kan göra mer. De negativa effekterna av nedskräpning är många och täcker hela hållbarhetsbegreppet. Nedskräpningen ger skador på djur och människor, sprider kemikalier och medför negativa effekter för turistnäring, handel, företagande och friluftsliv. Skräp som hamnar i vattendrag skadar fiskar, fåglar och marina däggdjur och i våra hav ställer så kallade spökgarn till många problem. Marint skräp ger också skador på båtar och fiskeredskap, och bidrar till ökning av mängden mikroskopiska skräppartiklar i havet.

Detta berör flera av de svenska miljökvalitetsmålen, som God bebyggd miljö, Hav i balans och Levande sjöar och vattendrag. Regeringen har prioriterat frågor om renare hav i flera internationella sammanhang, och pekat på havsmiljöns betydelse för kustregionernas näringsliv och tillväxtmöjligheter.

Den 10 maj har av EU utsetts till Lets clean up Europe-day. I år är strandstädning en utpekad insats. EU-kommissionen har gjort stiftelsen Håll Sverige Rent till nationell koordinator, och på flera håll i landet kommer de att arrangera en särskild Kusträddardag. Själv ska jag tillsammans med hundratals andra vara med och plocka skräp utmed Hallandskusten. Jag hoppas att så många svenskar som möjligt, i sann Agenda 21-anda, ger sig ut till våra kuster den 10 maj och deltar i arbetet.

Lena Ek (C), miljöminister

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.