Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Nato gynnar vare sig Sverige eller freden”

Replik på debattinlägg om svenskt Nato-medlemskap, publicerat 6 april.
Sverige befinner sig i ett osäkert omvärldsläge. Rysslands beteende är allvarligt, så väl intern repression som extern aggression.
"Sveriges politik ska vara tydlig och förutsägbar, värna vår suveränitet och integritet. Vi står upp för den militära alliansfriheten och de utökade samarbetena.”
"Sveriges politik ska vara tydlig och förutsägbar, värna vår suveränitet och integritet. Vi står upp för den militära alliansfriheten och de utökade samarbetena.”
Foto: HANS T DAHLSKOG
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi fördömer det och regeringen driver en tydlig linje nationellt, i EU, OSSE och FN: För folkrätten och varje lands territoriella integritet. Sveriges, Finlands, Ukrainas, Estlands, Belarus, andra grannars. På UD arbetade jag dagligen med detta.

Det handlar även om utvecklingen i Sverige och EU. Vi ser hur ryska intressen använder ombud för att slita isär EU och öka inflytandet över europeiska kontinenten. Precis som man gjorde med Trump/Republikanerna gör man med högerextrema partier här i Europa. Banden mellan SD och ryska intressen är väldokumenterade. Det kräver vaksamhet.

Omvärldsläget är osäkert. Där är jag överens med Jan R Andersson. I denna tid krävs stabilitet, långsiktighet och förutsägbarhet i säkerhetspolitiken. Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl. Den ger Sverige handlingsfrihet att i varje given situation agera på det sätt som bäst gagnar avspänning och en fredlig utveckling samt säkrar Sveriges självständighet i utrikespolitiken – som utrikesminister Linde och försvarsminister Hultqvist skrev om i DN.

Sveriges politik ska vara tydlig och förutsägbar, värna vår suveränitet och integritet. Vi står upp för den militära alliansfriheten och de utökade samarbetena. Under Hultqvists och statsminister Löfvens ledning har vi rejält höjt Sveriges militära förmåga, vi fortsätter så. Vi har återinfört värnplikten som Moderaterna avskaffade.

Att bygga förutsägbarhet innebär att en väl genomarbetad linje gäller över tid och inte rubbas av tvära kast. Det är Moderaterna som är svaret skyldigt: Varför vill de lämna Sveriges framgångsrika linje och försämra vår handlingsfrihet?

Det finns även allvarliga invändningar mot Nato som M vill att Sverige blir medlem i. Två frågor till Jan R Andersson:

# Om Natomedlemmen Turkiet åberopar artikel V och begär stöd när de bekrigar en kurdisk gerilla, menar Moderaterna då att Sverige ska stödja Turkiet?

# Medlemmar förväntas stå bakom Natos strategiska koncept som tydliggör att kärnvapenavskräckning är en kärna i alliansens strategi. Var i Sverige vill Moderaterna placera kärnvapnen?

Inget av detta gynnar Sverige eller freden.

I en tid av osäkerhet krävs stabilitet, långsiktighet och förutsägbarhet. Vi socialdemokrater står upp för Sveriges säkerhetspolitiska linje. Vi lämnar inte den militära alliansfriheten.

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot, ledamot riksdagens Nato-delegation.

Läs mer