Annons

"Nätläkarbolagen kostar regionen miljoner – pengar som behövs på din hälsocentral”

Sjukvård
”Användandet av så kallade nätläkare, vårdappar som till exempel Kry och Doktor.se ökar hela tiden. Marknadsföringen är ofta aggressiv och utlovar snabb hjälp”
Debatt • Publicerad 7 februari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Pengarna som idag blir vinster i nätläkarbolag behövs i regionernas egna verksamheter.”
"Pengarna som idag blir vinster i nätläkarbolag behövs i regionernas egna verksamheter.”Foto: Janerik Henriksson/TT

Det kan verka gratis för dig som användare, men kostar miljontals kronor för regionerna. Pengar som i slutändan tas från budgeten till din egen hälsocentral.

I Region Kalmar län var kostnaderna för digitala vårdtjänster 13,1 miljoner kronor under 2020 och under 2021 har kostnaden dragit iväg ännu mer. Inget tyder på att deras tjänster avlastar hälsocentralerna. Snarare riskerar den fysiska vården att försämras när kostnaderna för nätläkarbolagen tas från pengar som skulle gått till just hälsocentralerna.

Linda Fleetwood (V), regionråd.
Linda Fleetwood (V), regionråd.Foto: Johanna Eriksson
”Kraven på digital tillgänglighet ökar och regionen måste kunna matcha de privata vårdapparna med digitala lösningar. Många regioner har också redan, eller är på gång med att starta, egna digitala alternativ.”
Linda Fleetwood (V), regionråd
Annons

Nätläkarbolagen har hittat sätt att utnyttja ett system konstruerat för att du ska kunna bli remitterad till ett sjukhus i en annan region, eller kunna söka vård oavsett var du råkar befinna dig i landet – så kallad utomlänsvård.

Apparna lockar med snabb hjälp vid åkommor som ofta kan lösas med receptfria läkemedel och vila. Självklart ska du kunna få bra rådgivning snabbt men för detta finns redan 1177 – en tjänst som både fungerar och utvecklas.

Kraven på digital tillgänglighet ökar och regionen måste kunna matcha de privata vårdapparna med digitala lösningar. Många regioner har också redan, eller är på gång med att starta, egna digitala alternativ.

I Västra Götalandsregionen försökte man ta upp kampen mot nätläkarnabolagen genom att utreda om det gick att stoppa utbetalningen till dem. Tyvärr kom utredningen fram till att det inte gick att göra så på grund av lagen. Det betyder att lagen måste ändras.

Det har sparats på svensk hälso- och sjukvård under alltför lång tid, och det är bakgrunden till den dåliga arbetsmiljö sjukvårdspersonal ofta har, den brist på vårdplatser som finns över hela landet och den dåliga tillgängligheten i primärvården på många håll. Pengarna som idag blir vinster i nätläkarbolag behövs i regionernas egna verksamheter.

Om du som vi tycker att alla ska kunna ta del av en jämlik god vård, att behoven ska styra och att nätläkarbolagen ska sluta dränera den offentliga vården, då behöver vi din hjälp. Kom med oss i kampen för en bättre vård- vi tar strid för sjukvården!

Linda Fleetwood, regionråd

Lena Granath

Vänsterpartiet i Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons