Annons

När hjälpen behövs får knallarna kalla handen

Branschen med marknader, tivolin, och knallar i synnerhet, står helt stilla och utan fungerande stödåtgärder.
Debatt • Publicerad 16 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Algutsrums marknad är en i raden av alla inställda marknader coronaåret 2020. Den här bilden togs hösten 2019.
Algutsrums marknad är en i raden av alla inställda marknader coronaåret 2020. Den här bilden togs hösten 2019.Foto: Frida Lindström/arkivfoto

Regeringen avsätter 500 miljoner kronor i akut stöd till kulturen, sa kulturminister Amanda Lind vid en pressträff den 20 mars. Även idrotten skulle få 500 miljoner till ett liknande akut krisstöd, men till den ambulerande marknadshandeln ges inget fungerande stöd, och de stora rubrikerna om knallarnas problem uteblir.

När knallekåren, till skillnad mot övrig varuhandel, tvingas lägga ner verksamheten för att hindra smittspridning är det en skam att samhället ger kalla handen när knallarna sedan behöver hjälp för att klara sin överlevnad.

Annons

Både styrande och massmedia har, trots avsaknad av en Jonas Gardell, blivit upplysta om branschens skriande behov av en fungerande ekonomisk hjälp för att överleva, men det är inget som leder till några åtgärder från de styrandes sida.

Butiker, restauranger och torghandel kan hålla öppet ungefär som vanligt under coronapandemin – men inte marknadshandeln. Hela säsongen är borta och branschen står helt stilla. Ambulerande handel är således den enda formen av varuhandel som stoppas på grund av coronapandemin.

Köpcentrum har inga begränsningar. Enligt Folkhälsomyndigheten räcker det att hålla avståndet till andra, men de har ofta ett antal besökare som vida överstiger de max 50 som är tillåtet på marknader. Gekås i Ullared, Ikea, Åhléns och Bauhaus med flera är exempel på detta.

Konsekvensen blev inställda marknader, det är omöjligt att arrangera marknader när antalet besökare inte får överstiga 50 personer. Knallarnas ekonomi kraschar när deras möjlighet till försäljning upphör, och risken finns att många kommer att sluta.

Menar Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell att man kan hålla avstånd när man är inomhus, men tappat den förmågan så fort man kommer till en marknad?

Att det är fler besökare på marknader utomhus än i butiker inomhus är oemotsägligt, men det är lika oemotsägligt att det på marknader finns enormt stora ytor som besökarna har att röra sig på. Det är även mindre smittorisk utomhus än det är inomhus.

Regeringens syfte att ”lindra konsekvenserna för medborgare och företag” återspeglar sig inte i tillräckligt starka hjälpåtgärder för att rädda den svenska marknadshandeln.

* Stöd marknadshandeln med riktad kompensation för knallarna.

* Se över beslutet gällande begränsning av möjligheten till att genomföra marknader.

Utan knallar inga marknader!

Stig Wiklund

Annons
Annons
Annons
Annons