Annons

”Någon kan få för sig att SD och Svenska kyrkan i Kalmar har med varandra att göra”

Häromdagen fick vi en partipolitisk broschyr i brevlådan. Det är sådana tider nu när det är valår. Denna gång var det Sverigedemokraterna som ville beskriva hur de vill omforma Kalmar. Under rubriken Integration fanns en bild på Kalmar domkyrka.
Insändare • Publicerad 8 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Risken finns att någon kan få för sig att SD och Svenska kyrkan i Kalmar har med varandra att göra”, skriver insändarskribenten.
"Risken finns att någon kan få för sig att SD och Svenska kyrkan i Kalmar har med varandra att göra”, skriver insändarskribenten.Foto: Mats Holmertz

Jag ifrågasätter skarpt lämpligheten i att använda ett trossamfunds byggnader för att illustrera partipolitiska budskap. Risken finns att någon kan få för sig att SD och Svenska kyrkan i Kalmar har med varandra att göra. Så är inte fallet. Svenska kyrkan i Kalmar har ingen koppling till något politiskt parti i höstens val. Att det finns partipolitiskt aktiva bland kyrkans medlemmar är naturligtvis ett faktum och dessutom önskvärt.

Svenska kyrkan har en lång och djup demokratisk tradition och står upp för samhällsengagemang för ett långsiktigt hållbart samhälle i enlighet med evangeliets budskap. Det betyder dock inte att något parti ska annektera kyrkan och bruka den för egna syften i det partipolitiska spelet inför ett allmänt val.

Annons

Vår nuvarande ärkebiskop Antje har som valspråk "Gud är större". Analogt med henne vill jag säga att kyrkan är större än något politiskt parti. För kyrkan är alla människor lika mycket värda. Dörren står därmed öppen för alla.

Birgitta Axelsson Edström, ordförande i kyrkofullmäktige, Kalmar pastorat

Annons
Annons
Annons
Annons