"MP är det enda partiet som agerar mot klimatkrisen”

Klimatpolitik
”Världen drabbas av allt värre naturkatastrofer på grund av den globala uppvärmningen. Klimatkrisen är inte längre en framtidsfråga, den sker här och nu.”
Debatt • Publicerad 6 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Om några dagar är det val. Klimatet har inte rösträtt, och inte heller framtida generationer. Men det har du.”
"Om några dagar är det val. Klimatet har inte rösträtt, och inte heller framtida generationer. Men det har du.”Foto: Michael Sohn

Miljöpartiet är det enda partiet som har politiska förslag för att klara Parisavtalet. De andra partiernas valrörelse är ett gigantiskt svek mot våra barns framtid.

Sommaren 2022 är en katastrof. Dricksvattnet har tagit slut i Frankrike, skogsbränder har härjat i Spanien och Portugal och floder har torkat ut i Tyskland. Detta kan vara den värsta torkan på 500 år i Europa enligt EU-kommissionen. I Pakistan har 33 miljoner människor drabbats av översvämningar som lagt en tredjedel av landet under vatten. Naturkatastrofer som dessa kommer bara bli vanligare.

Annika Wistedt (MP), riksdagskandidat.
Annika Wistedt (MP), riksdagskandidat.Foto: Linda Eliasson
”M, KD, L och SD har en enda klimatlösning - ny kärnkraft. Detta trots att nya reaktorer kommer ta minst 15 år att bygga. Hur utsläppen ska minska innan dess får vi inga svar på. Moderaterna motarbetar dessutom havsbaserad vindkraft, vilket är billigare, säkrare och ger ny el mycket snabbare än kärnkraft kan göra.”
Annika Wistedt (MP), riksdagskandidat.

Att minska utsläppen borde vara alla partiers högsta prioritet. Men trots den klimatkris vi befinner oss i har valrörelsen blivit ett enda stort klimathaveri. I augusti larmade 1 944 svenska forskare på Aftonbladets debattsida - de är arga och förtvivlade över hur en majoritet av de politiska partierna övergett klimatpolitiken och istället driver politik som går stick i stäv med såväl Parisavtalet som Sveriges klimat- och miljömål.

De högerkonservativa saknar en riktig klimatpolitik. De försöker lura väljarna med en teknikoptimism som saknar all form av realism. Ulf Kristersson (M) tycker inte “att människor ska behöva ställa om sina liv”. Det är inte värdigt en statsministerkandidat att visa en sådan bristande krisinsikt och en så populistisk inställning till vår generations största utmaning. Teknik kommer kunna lösa en del och är en viktig faktor, men hela samhället måste ställa om ifall vi ska klara detta.

M, KD, L och SD har en enda klimatlösning - ny kärnkraft. Detta trots att nya reaktorer kommer ta minst 15 år att bygga. Hur utsläppen ska minska innan dess får vi inga svar på. Moderaterna motarbetar dessutom havsbaserad vindkraft, vilket är billigare, säkrare och ger ny el mycket snabbare än kärnkraft kan göra.

Kristdemokraterna är lika dåliga som M, och SD är förstås värst av alla, där många till och med förnekar att klimatkrisen ens existerar. Liberalerna lovade en del i valet 2018, men har inte gjort mycket för de löftena.

Centerpartiet har bidragit i vissa klimatfrågor, men samtidigt motverkar de all nödvändig omställning av skogs- och jordbruket i Sverige.

Vänsterpartiet hade länge en ambitiös klimatpolitik, men de har aldrig prioriterat frågorna i förhandlingar. Under Nooshi Dadgostar har vänstern slutat driva klimatfrågorna helt och nu vill vänsterpartiet fördubbla den svenska statens subventioner av fossila bränslen, något som kraftigt skulle öka våra utsläpp.

Slutligen har socialdemokraterna agerat direkt dåligt för klimatet sedan MP lämnade regeringen. De vill bygga ut Arlanda, bygger gruvor på samisk mark, har subventionerat fossila bränslen och pausat inblandningen av biobränslen.

Det har aldrig varit tydligare, Sverige har bara ett klimatparti. Alla partier utom ett vill sänka priset på bensin istället för på bussbiljetten. Ett parti vill betala 80 procent av kostnaden för energieffektivisering och sänka matmomsen. Ett parti får ihop ekvationen att både stötta hushållen och rädda klimatet. Det partiet är Miljöpartiet.

När Naturskyddsföreningen och WWF granskar alla partiers klimatpolitik är MP överlägset bäst. Som enda parti har vi en tydlig klimatfärdplan som visar hur Sverige ska fasa ut fossila bränslen till år 2030, och fem år senare ha nära nollutsläpp. Oberoende experter och forskare har granskat vår plan och säger att MP är det enda partiet som har politiska förslag för att nå målen i Parisavtalet.

Miljöpartiet är det enda partiet som tar vår tids största ödesfråga på allvar. Vi är det enda partiet som har en seriös politik för att bekämpa den globala uppvärmningen och se till att Sverige får en grön och rättvis omställning. Om några dagar är det val. Klimatet har inte rösträtt, och inte heller framtida generationer. Men det har du.

Rösta för klimatet. Rösta på Miljöpartiet till riksdag, region och kommun.

Annika Wistedt (MP), riksdagskandidat

Max Troendle (MP), region- och kommunkandidat

Martin Arvidsson (MP), region- och kommunkandidat