Mot Örebro med debattlust

"Hur svårt kan det vara för partiledningen att förstå att man gör klokt i att sluta mörka vilka personer som skänker partiet penninggåvor på över 20 000 kronor?"Maria Abrahamsson, riksdagsledamot för Moderaterna, om partistämman som inleds idag.
Debatt • Publicerad 20 oktober 2011
Maria Abrahamsson - riksdagsledamot (M)
Maria Abrahamsson - riksdagsledamot (M)Foto: 

När jag i dag sätter mig på tåget mot Örebro och konferensanläggningen Conventum är det inte första gången som jag ska bevista en moderat partistämma. Som tidigare tjänsteman på det moderata riksdagskansliet och därefter som ledarskribent i SvD har jag ett dussintal M-stämmor i bagaget. Nostalgisk minns jag särskilt Umeå 1995. För första gången i världshistorien tangerade Moderaterna 35 procent i Sifos väljarbarometer! En av stämmans hetare debatter den gången gällde ja eller nej till hemlig teknisk avlyssning. Gissa om lättnaden var stor hos partiets integritetsvänner när det stod klart att buggningsivrarna förlorat mot partistyrelsens linje, i talarstolen företrädd av dåvarande justitieminister Gun Hellsvik.

Men tiderna förändras. Under de drygt 15 år som har gått har också en moderatledd regering och dito riksdagsmajoritet trumfat igenom integritetskränkande lagar. Övervakningssamhället är ett faktum, att det har byggts i bred politisk enighet gör inte mig precis gladare. Tvärtom, Moderaternas uppmjukade syn på rättssäkerheten var en bidragande orsak till att jag gav mig i politiken.

Om buggningen piskade upp debattvågor i Umeå lär stämmoombuden i Örebro i stället visa sitt engagemang från talarstolen när kvoteringsfrågan avgörs. Här gör partiledningen en rejäl vänstersväng och öppnar i sitt förslag för att andelen kvinnliga ledamöter i bolagsstyrelser ska ökas genom tvångslagstiftning. Men sista ordet i kvoteringsdebatten är inte sagt...

Jag ser verkligen fram emot helgens partistämma. Även om jag har suttit som folkvald i riksdagen ett drygt år känns det stort att få påverka politiken där den i praktiken formas. För att inte tala om hur spännande det ska bli att på plats studera hur den interna partidemokratin fungerar, egentligen.

Om jag har förstått stämmans arbetsordning rätt kan jag som riksdagsledamot äntra talarstolen och lägga mig i vilken debatt som helst! Gissa om det kommer att bli stenhård argumentation från min sida för att övertyga stämman om förträffligheten av mina motioner. En handlar om surrogatmoderskap. Eftersom barn födda på detta sätt redan lever i Sverige vill jag se en utredning som löser inte minst de juridiska knutar som finns och som ytterst drabbar barnen. Medan partistyrelsen med Fredrik Reinfeldt i spetsen avslår motionen med hänvisning till att frågorna är alltför komplexa. Den debatten känns redan vunnen, om ni frågar mig!

Och hur svårt kan det vara för partiledningen att förstå att man gör klokt i att sluta mörka vilka personer som skänker partiet penninggåvor på över 20 000 kronor? Ju förr partistämman ställer sig bakom kravet på lagstiftning om offentlig redovisning av partibidragen, som är mitt andra förslag, desto bättre!

Förra gången jag lade ut texten på denna sida (25/3) var i samband med S-kongressen och valet av Håkan Juholt till partiledare. Har Socialdemokraterna övergett tanken på att det forna arbetarepartiets nya ordförande också ska fungera som statsministerkandidat, frågade jag. Och varnade för att valet ändå kunde visa sig bli farligt bra. Ja, för Socialdemokraterna.

Åtta månader senare är jag tacksam för möjligheten att här få revidera min prognos. Håkan Juholt är en farlig politiker, men snarare för det egna partiet än för regeringen.

Med detta sagt: Klockan 11.00 i dag öppnas den moderata stämman. Helt säker kan man aldrig vara men med riksmötets första partiledardebatt häromveckan i färskt minne sätter jag en slant på att Fredrik Reinfeldts inledningstal till de 200 ombuden, observatörerna och inbjudna gäster kommer att envist handla om nödvändigheten av att ta ansvar för landets ekonomi. Plus betydelsen av att ha fortsatt fokus på arbetslinjen och - sist men inte minst - hur viktigt det är att hålla ihop Sverige. Garanten för alltihop är förstås alliansregeringens politik och fortsatta sammanhållning!

Så långt säger jag inte emot. Men det finns ju andra frågor där man vill vara med och påverka politiken innan färdriktningen avgörs av Moderaternas högsta beslutande organ. Jag kan knappt bärga mig tills jag är på plats.

Maria Abrahamsson - riksdagsledamot (M)

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.