Mönsterarbetsplatser ska det bli!

Debatt • Publicerad 22 mars 2006

Kommuner och landsting ska bli mönsterarbetsplatser. Det har Göran Persson och Ylva Thörn tagit i hand på. För att nå dit har Kommunal och socialdemokraterna tillsammans antagit en gemensam plattform. De anställda behöver få ökat inflytande och de behöver få kunskap som ger utveckling i jobbet.

Vi vill att alla Sveriges kommuner och landsting ska vara föredömen. Vi vill att de ska visa vägen för alla de privata arbetsgivare som finns. Vi vill visa att det går att vara en mönsterarbetsgivare och samtidigt tjäna på det, både mänskligt och kvalitativt.

För att komma dit så har socialdemokraterna och Kommunal enats om att arbeta med ökat inflytande och lärande för de anställda. Den som kan påverka jobbet trivs och den som lär sig nya saker bidrar till att kvalitén i vården, skolan eller omsorgen blir bättre för brukarna. De anställdas inflytande måste utökas till att omfatta ekonomi och budgetprocesser.

Trygga anställningsförhållanden och rätt till heltid finns med i plattformen, liksom möjligheten att jobba deltid för den som vill göra det. Vi tror på att anställda som får ta ansvar känner stolthet över att arbetsgivaren visar tillit. Det skapar arbetsglädje.

Klara spelregler är också viktigt. Arbetsgivaren ska ha en god personalpolitik och ett tydligt ledarskap som inger trygghet. Då kan personalen blomma.

Vi tror att de anställda behöver få mera inflytande över sin arbetstid. Att kunna vara med och påverka sitt eget schema är i dag inte självklart, det borde det vara, tycker vi.

Lyckas vi tillsammans skapa mönsterarbetsplatser runt om i landet så kommer vi att få en bättre gemensam välfärd. Anställda som kan påverka sin vardag på olika sätt blir gladare och friskare. Socialdemokraterna och Kommunal har fem gemensamma mål med arbetet:

Mål för sänkt sjukfrånvaro: Inom fem år ska sjukfrånvaron inte längre vara större än den övriga arbetsmarknaden.

Kvalitetsmål för omvårdnad: Här ska parterna lokalt sätta upp lokala mål för sin verksamhet så snart som möjligt.

Mål för bättre resursanvändning: Genom förbättrad arbetsorganisation ska vårdens resurser användas på ett effektivare sätt vilket leder till ökad arbetsglädje och bättre vårdkvalitet.

Mål för heltid/deltid: Inom fem år ska vi ha samma genomsnittliga sysselsättningsgrad som

övriga arbetsmarknaden, det vill säga 85 procent.

Mål för minskat antal tillfälliga anställningar: Vi ska reducera andelen tillfälliga anställningar till tio procent inom fem år.

Vi har ett gemensamt ansvar för att målen blir verklighet.

Monika Petersson

ordförande för Kommunal sektion 3 i Torsås

Ann-Marie Fagerström

socialdemokratisk riksdagsledamot från Kalmar län

Agneta Ringman

socialdemokratisk riksdagsledamot från Kalmar län

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.