GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Moderaterna menade allvar - Vänsterpartiet svek”

Kommunpolitik i Nybro
”I somras fick Moderaterna ett förslag från personalen på Kvarnbackens demensboende om att pröva arbetstidsförkortning.”
Debatt • Publicerad 19 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vad gjorde Vänsterpartiet? Vid nämndens sammanträde svek de en av sina hjärtefrågor.”
"Vad gjorde Vänsterpartiet? Vid nämndens sammanträde svek de en av sina hjärtefrågor.”Foto: Jan Stenqvist

Motiveringen för detta var att skapa tid för återhämtning och minskad stress vilket i sin tur skulle kunna leda till att frisknärvaron ökade. Omsorgsnämnden har under en lång följd av år dragits med höga sjuktal trots många insatser gjorts för att förebygga detta. Eftersom ett av kommunfullmäktiges mål är attraktiv arbetsgivare var vår förhoppning att detta initiativ kunde bidra till att rekrytera och behålla personal. Personalförsörjningen är en av framtidens stora utmaningar.

Ärendet utreddes av förvaltningen och nämnden fick en kostnadsberäkning på 2,7 miljoner. Vid behandling i nämnden den 8 november var det enbart Moderaterna som röstade ja till förslaget. Det som förvånar oss mest är vänsterpartiets inställning.

I somras publicerades en insändare i dagspressen där Vänsterpartiet stöttade Moderaternas förslag och undrade om vi menade allvar.VI MENADE ALLVAR. Men vad gjorde Vänsterpartiet? Vid nämndens sammanträde svek de en av sina hjärtefrågor, nämligen arbetstidsförkortning i vården, med motiveringen att det inte var rättvist mot andra grupper i kommunen samt att ett sådant förslag måste komma ut ur en facklig förhandling med SKR och gälla alla. Socialdemokraterna hade liknande motivering.

Tyvärr kan man inte förvänta sig något annat från socialistiska partier. Ingen får ha det bättre än någon annan. Moderaterna ville genomföra ett pilotprojekt för att få en uppfattning om arbetstidsförkortning kunde vara ett sätt att öka frisknärvaron och därefter ta ställning till en fortsättning om det gav positivt resultat.

Mildred Persson, ordförande i omsorgsnämnden

Monica Ljungdahl, ledamot i omsorgsnämnden

Eddie Meydan, ersättare i omsorgsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.