"Moderaterna backar in i framtiden med sin bilpopulism”
Reseavdraget var tänkt att kompensera människor på glesbygden med dyra pendlingskostnader, men faktum är att största delen av pengarna går till bilburna i storstädernas villaförorter. Avdraget har subventionerat resor med bil, medan pendlare i kollektivtrafiken har haft svårt att få något avdrag alls. Avdraget har därmed en omvänd klimateffekt och styr mot ökade koldioxidutsläpp. Utformningen möjliggör också ett omfattande fuskande – när avdraget blir avståndsbaserat minskar det problemet.
Miljöpartiet vill att reseavdraget ska fungera lika bra för den som vill åka kollektivt som för den som tar bilen till jobbet. Vi är positiva till det nya, förenklade reseavdraget som är avståndsbaserat och färdmedelsneutralt. Ersättningen gynnar då på riktigt hushållen på landsbygden med långa avstånd mellan hem och arbete.
Det finns också en stor klimatnytta, med minskade koldioxidutsläpp från arbetspendlingen. Sett över tid har kollektivtrafiken haft högre kostnadsutveckling än den för bensin och diesel, och Kalmar länstrafik har ett av landets dyraste månadskort. Att sänka kostnaden för buss- och tågresor är en viktig pusselbit för att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
Miljöpartiet har tidigare gått fram med förslag som bland annat innefattar tillfälligt höjt bostadsbidrag, sänkt skatt på lands- och glesbygd, en tillfällig halvering av momsen på livsmedel och pengar till kollektivtrafiken i hela landet. Det går att stötta hushållen utan att offra klimatet och de ungas framtid.
Annika Carlsson Wistedt, riksdagskandidat (MP)
Max Troendlé, gruppledare Kalmar (MP)
Martin Arvidsson (MP)
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.