unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Minska flygets utsläpp här och nu”

”Trots omfattande protester har kommunstyrelsen i Kalmar beslutat att sälja halva flygplatsen till Region Kalmar län.”
”Skärp miljömålen för all flygtrafik till och från Kalmar.”
”Skärp miljömålen för all flygtrafik till och från Kalmar.”
Foto: Mats Holmertz
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Trots omfattande protester har kommunstyrelsen i Kalmar beslutat att sälja halva flygplatsen till Region Kalmar län. Hela vinsten ska placeras i flygplatsbolaget bland annat för att göra det möjligt att satsa skattemedel på internationellt flyg. Denna gång har man tänkt sig en reguljär linje till Frankfurt med mellanlandning i Ronneby. Invånare i södra länsdelen köper alltså något de redan har. Invånare i norra länsdelen köper något de absolut inte behöver. Och alla de som har avstått från flygresor får se sina skattepengar användas för att öka flygandet för andra (antalet resenärer minskade med 5 procent på Kalmar Öland Airport 2019).

Flyget är en av de enskilt mest klimatskadande verksamheterna i vår del av världen. En flyglinje Kalmar-Ronneby-Frankfurt skulle sabotera kommunens miljömål och motsvarar en ökning av Kalmarbornas samlade fossila utsläpp med 10 procent. Därför måste de styrande nu se till att miljöarbetet på flygplatsen faktiskt ger resultat. Vi vill att kommun och region i sina ägardirektiv ställer följande krav:

1) Redovisa årligen klimatskadande utsläpp från allt flyg som trafikerar Kalmar flygplats, inklusive höghöjdseffekter.

2) Låt en oberoende part kontrollera beräkningarna.

3) Minska utsläppen varje år.

4) Skärp miljömålen för all flygtrafik till och från Kalmar så att de helt överensstämmer med våra övergripande mål, som är fossilfritt 2030 och netto-nollutsläpp 2045.

Klimatet är en ödesfråga för vår generation. Planeten blir allt varmare och effekterna märks alltmer både ute i världen och här hemma. Jorden över kämpar människor för en bättre värld. Vad sägs om att vi i Kalmar är med i den kampen på riktigt?

För Miljöpartiet de gröna i Kalmar kommun

Annika Carlsson Wistedt, Max Troendlé, Daphne Thuvesson, Mark Hammar och Martin Arvidsson.