Annons

”Minimilöner på EU-nivå är fel väg att gå”

EU-politik
”Frågan om minimilöner på EU-nivå är högaktuell. EU-kommissionen har nu tydligt lovat att ett lagförslag kommer att komma.”
Debatt • Publicerad 24 september 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frågan om minimilöner på EU-nivå stakades nyligen ut som en hög prioritering i kommissionsordförande Ursula von der Leyens linjetal.
Frågan om minimilöner på EU-nivå stakades nyligen ut som en hög prioritering i kommissionsordförande Ursula von der Leyens linjetal.Foto: Olivier Hoslet

Frågan stakades nyligen ut som en hög prioritering i kommissionsordförande Ursula von der Leyens linjetal. Detaljerna är ännu oklara, men vi moderater är djupt oroade över att det kommer ha skarp påverkan på svensk arbetsmarknad och vår svenska modell.

Moderaterna har varit tydliga i frågan sedan dag ett och argumenterat mot minimilöner, såväl i Sverige som i EU. Detta då vi inte tycker det är en fråga för EU. Schysta löner och rimliga villkor ska gälla, men inte beslutas från Bryssel.

Annons

Här borde alla svenska politiker slutit upp och gemensamt slagit vakt om vår arbetsmarknadsmodell. Socialdemokraterna – sin höga retorik till trots – har dessvärre ivrigt hejat på utvecklingen. Faktum är att det var Stefan Löfven som satte igång denna utveckling, genom sin lansering av ett ”socialt Europa”.

När Moderaterna motsatte sig den sociala pelaren 2017, på grund av att vi visste att det skulle leda till lagstiftning på arbetsmarknadsområdet, så hävdade Socialdemokraterna att vår kritik var en “skröna”. När vi så sent som förra året uttryckte oro om den maktförflyttning som just nu sker från nationell nivå till

EU-nivå skrev Socialdemokraterna att “ingenting kan vara mer fel”.

Socialdemokraternas hyckleri når därför aldrig tidigare skådade nivåer när de nu framför vikten av att värna den svenska arbetsmarknadsmodellen, inte minst i frågan om minimilöner på EU-nivå. De verkar nu yrvaket inse att deras agerande har konsekvenser. I bästa fall är det ett uttryck för okunskap om EU-debatten de senaste åren, i värsta fall är det ett försök att skylla ifrån sig och en ovilja att ta ansvar.

Till skillnad från Socialdemokraternas europeiska parti har Moderaternas partigrupp aktivt tagit ställning mot lagstiftning om minimilöner, i stället är en rekommendation från EU att föredra.

Den svenska modellen har bidragit till välstånd och utveckling i Sverige – och är väl värd att kämpa för. När vi nu måste återstarta ekonomin och lyfta oss ur krisen krävs reformer för tillväxt, ökad europeisk konkurrenskraft, ett bättre företagsklimat och fler jobb. EU-beslutade löner är däremot inte rätt väg att gå.

Jessica Polfjärd (M), europaparlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons