Annons

"Miljö- och klimatarbetet måste ske här och nu”

Världsmiljödagen
Utgångspunkt för miljöarbetet är att det ska vara så enkelt för dig som möjligt, som enskild individ att göra miljömedvetna val i din vardag. Det är ett arbete som måstes drivas i både EU och i Sverige, nationellt såväl som regionalt och lokalt.
Debatt • Publicerad 5 juni 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Har man miljöarbetet för ögonen kan mycket göras via politiska beslut och genom smarta miljöval som medborgare.”
”Har man miljöarbetet för ögonen kan mycket göras via politiska beslut och genom smarta miljöval som medborgare.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bevarandet och utvecklandet av kuster, våtmarker och odlingslandskap är helt centralt för en framtida hållbar utveckling. Tillsammans med miljöarbete och offentlig upphandling kan vi stärka öländsk livsmedelsproduktion.

Genom att hålla kvar vatten i landskapet på lämpliga platser kan riskerna med torka minskas och i stället ge positiva effekter för lantbruk, dricksvatten, biologisk mångfald och minskad risk för översvämningar.

Annons

Upphandling av kollektivtrafik med krav på fossilbränslefria transporter och i samarbete med entreprenör erbjuda erbjuder ett fossilfritt, lokalproducerat fordonsbränsle visar att det är möjligt att främja miljön med smart offentlig upphandling.

För att öka viljan att åka buss och då fossilbränslefritt är Mörbylånga kommuns strategi att främja ökat bussresande. Mörbylånga kommun subventionerar sommarlovskort till skolungdomar, inför subventionerat 30-dagarskort där Mörbylånga kommun är en zon och pendlare inom kommunen betalar samma pris. På det viset kan miljöarbetet fortsätta och det blir enkelt att göra miljömedvetna val.

Arbetslivscentrum arbetar med återbruk där det köps begagnade och återbrukade saker. Mörbylånga kommun tar emot skänkta saker och möbler både via Kretslopp Sydost och från privatpersoner. Dessa restaureras av personer i arbetsträning och säljs för att komma någon annan till glädje.

Har man miljöarbetet för ögonen kan mycket göras via politiska beslut och genom smarta miljöval som medborgare. Mörbylånga kommun är en bit på väg med det är mycket kvar, mycket…

Per-Olov Johansson, ordförande Centerpartiet Mörbylånga

Annons
Annons
Annons
Annons