GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Mer stöd till föräldrar”

Kommunpolitik i Mörbylånga
”Nu tar vi inom majoriteten i Mörbylånga kommun initiativ till ett gemensamt uppdrag för hur föräldrastödet kan utvecklas och stärkas med gemensamma insatser från kommunen och samverkande aktörer.”
Debatt • Publicerad 22 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi behöver ge barn med komplexa behov och deras föräldrar stöd som skapar goda uppväxtvillkor och förutsättningar åt dem i vardagen.”
"Vi behöver ge barn med komplexa behov och deras föräldrar stöd som skapar goda uppväxtvillkor och förutsättningar åt dem i vardagen.”Foto: Jonas Ekströmer/TT

För att skapa ett gott samhälle där alla får möjlighet att växa måste vi börja med barnen. Vi behöver ge barn med komplexa behov och deras föräldrar stöd som skapar goda uppväxtvillkor och förutsättningar åt dem i vardagen.

I utredningen Börja med barnen! En sammanhållen god och nära vård för barn och unga lyfts flera förslag och rekommendationer som kan rusta för ett än bättre hälsofrämjande och förebyggande arbete. Vi tar därmed initiativ till ett gemensamt uppdrag mellan flera förvaltningar och olika huvudmän för att utreda hur föräldraskapsstödet ska utvecklas och stärkas.

Vi är många som blivit berörda av SVT:s program ”Bokstavsbarnen”. Att vara förälder till ett barn med någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF kan vara ett helt annat föräldraskap jämfört med andras, vilket många gånger ställer höga krav på alla familjemedlemmar.

Sofia Wermelin (C), Socialnämnden, Mörbylånga kommun.
Sofia Wermelin (C), Socialnämnden, Mörbylånga kommun.Foto: David Winberg
”Låt oss vara förnuftiga. Insatser såsom olika typer av föräldraskapsstöd, mindre klasser med mera kräver resurser och vi ser att området bör prioriteras. Kanske kostar det mer nu, men vi kommer spara in på såväl lidande för familjer, sjukskrivningar, fler i arbete och kanske så långt att det sparar in stora summor för rättsväsendet.”
Sofia Wermelin (C), Socialnämnden, Mörbylånga kommun.

Föräldrarna brottas inte bara med omsorgen och oron kring sitt barn, de kämpar också för att få ekonomin att gå ihop. Detta på grund av utebliven arbetstid med anledning av VAB, möten med skolan, vården, socialtjänsten eller på grund av en lång sjukskrivning med anledning av utmattning.

Barns relationer till sina föräldrar har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. Ett gott samspel och förtroendefullt förhållande mellan föräldrar och barn fungerar som en skyddsfaktor för barnen, medan brister är en riskfaktor. Den som har vårdnaden om ett barn har ett ansvar för barnets personliga förhållanden och skall se till att barnets behov tillgodoses. Därför ser vi ett behov av ett utökat föräldraskapsstöd och att det ska ses som ett gemensamt arbete för barnets och familjens bästa.

Utredningen Börja med barnen! har haft i uppdrag att föreslå insatser som ska bidra till en mer likvärdig vård som innefattar förebyggande och hälsofrämjande insatser för barn och unga i hela landet. I utredningen lyfts vikten av samverkan mellan vården och elevhälsan angående hur de kan hjälpas åt för att ge barnen och föräldrarna så bra stöd som möjligt. Den specialiserade vården, socialtjänsten, kultur- och fritidsverksamheten, förskolan, fritidshem och skolan behöver samarbeta kring barn och unga som behöver mycket hjälp under lång tid.

Vi inom majoriteten välkomnar den typen av tidiga samordnade insatser. Därför föreslår vi i tillitsbaserad anda att socialnämnden tar initiativ till ett gemensamt uppdrag angående hur föräldrastödet ska utvecklas och stärkas med gemensamma insatser.

Låt oss vara förnuftiga. Insatser såsom olika typer av föräldraskapsstöd, mindre klasser med mera kräver resurser och vi ser att området bör prioriteras. Kanske kostar det mer nu, men vi kommer spara in på såväl lidande för familjer, sjukskrivningar, fler i arbete och kanske så långt att det sparar in stora summor för rättsväsendet. Vi vill inte längre höra ”det såg vi redan på förskolan att det skulle gå så här”. Nu gäller det att kraftsamla – rätt insatser, i rätt tid, på rätt nivå!

Sofia Wermelin (C), Michael Granstedt (S) och Anders Wassbäck (V)

Majoriteten i Socialnämnden, Mörbylånga kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.