Medierna gör allt för att sälja lösnummer

Anders Sandsborg bor i Ålem
Debatt • Publicerad 3 mars 2006

I journalisternas värld må tydligen ändamålen helga medlen – till vilket pris som helst. Detta apropå senaste tidens mediaengagemang gällande fågelvirus. Man tar tydligen till vilka medel som helst – för att få sälja upplagor. Man är beredd att göra livet till elände för vanliga människor – för att få sälja upplagor. Av helt normala företeelser i naturen gör man en ”kärnkraftsolycka” – för att få sälja upplagor. Det kan ju rimligen inte finnas någon annan anledning till att så systematiskt sprida desinformation.

Vad ger just journalister mandat att ställa till med helt ogrundad oro – för det är ju just journalisterna som gör det – att spela på vanliga människors rädsla, känslor och okunnighet, att bolla med och blanda ihop fakta, motfakta, desinformation, dementier, motsägande uppgifter, enbart av sin iver att sälja fler tidningar än sina konkurrenter. Vad ger journalisterna rätt att göra så att vanliga människor ”tvingas” sluta leva normalt – människor som inte vågar annat än tro på det som skrivs – av, vad de tror är vederhäftiga, kunniga människor? Vad ger journalisterna mandat att skapa denna nationella oro bland godtrogna medborgare? Vad ger just journalisterna rätt att negligera sakkunskapens fakta i viktiga frågor, att envist pressa fram sina taktiska synvinklar så att målgrupperna för media inte ska uppfatta det rätta – och kanske lugnade – budskapet från de sakkunniga – ett budskapet som inte är ”medialt” intressant – som inte säljer upplagor eller tittartimmar till statistiken (Aktuellt/Rapport 28/2).

I samma stund struntar man helt i de otaliga tragedier som utspelas i stort och smått världen runt – följer inte upp det som var intressant för ett år sedan, som till exempel hjälporganisationernas åtaganden efter flodvågen, misären och korruptionen i Afrika, bevakar inte det som verkligen ger anledning till oro, till exempel växthuseffekten, och så vidare. Man bortser i stort sett helt från alla positiva nyheter – sådant vi verkligen behöver som bränsle för en trivsam tillvaro.

Fågelvirus har funnits i miljontals år och just H5N1 kanske tusentals. Det vet man inte för det har man inte kollat tidigare. Om man hittade några döda fåglar förra året – eller året före, och så vidare, hade de säkert samma virus, men då var de inte journalistiskt intressanta, för man hade annat som sålde upplagorna – på, i stort sett, samma grunder?

Man hade till och med en liten ”faktaruta” för vigg i Barometern 28/2 – bara för att man råkade hitta några döda viggar. Varenda fågen har givetvis detta virus – vigg eller inte vigg – sedan (fågel-)generationer tillbaka. Det, så att säga naturliga urvalet, gör att fåglar som av andra anledningar är försvagade, får ett dödligt virusutbrott. Så har nu även detta virushot blivit en näringspolitisk slagdänga – för att få hit en vaccinfabrik. Inte för att jag är emot det, men har jag förstått ”sakkunskapen” rätt kan man inte ta fram vaccin förrän ett utbrott har skett bland människor och då hinner man inte ifatt, speciellt inte med dagens snabba mänskliga rörlighet jorden runt. Att ta fram vaccin ur ägg lär ju inte vara det snabbaste sättet – rätta mig om jag har fel.

När ska journalisterna ta sitt ansvar och sluta ställa till med obefogad oro och elände bland folk i olika frågor – att ständigt göra ”kärnkraftsolyckor” av sina ”tidningsankor”. För tidningsankor är just vad det är – synnerligen oansvariga och egensinniga.

Varför inte i stället inrikta sig på att skapa lugn, att dämpa oron och faktiskt beskriva det helt normala i vad som sker – att ge goda sansade råd, i stället för att skrämma folk till att se ”spöken” i allt och inte våga sig utanför dörren – att bistå oss medborgare och läsare och inte bara vara inställd på att få in en hit och sälja upplagor?

Anders Sandsborg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.