GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Medarbetarna i omsorgen ska ha ett attraktivt yrke”

Kommunpolitik i Kalmar. Slutreplik i debatt om omsorgen i Kalmar kommun, tidigare inlägg 5, 14 och 18 januari.
”Jag blev glad när jag läste skyddsombudens svar på min debattartikel. Speciellt när man säger att “vi måste hitta gemensamma lösningar som gynnar både arbetsmiljö och verksamhet.””
Debatt • Publicerad 22 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är också ett avsiktligt val från den politiska majoriteten när vi prioritera att helt slopa de delade turerna.”
"Det är också ett avsiktligt val från den politiska majoriteten när vi prioritera att helt slopa de delade turerna.”Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det känns också bra när Stina-Klara Hjulström svarade att “allt det vi gjort hittills och planerar att göra framåt, är både bra och glädjande”.

Vi har de senaste åren satsat sammantaget över 70 miljoner extra på till exempel extra-resurser och ökad bemanning, socialt innehåll, budgetförstärkningar och kvalitetstid för nya omsorgstagare. Detta för att både förbättra arbetsmiljö och kvalitén på omsorgen.

Allt detta lovar gott inför det kommande året när vi öppnar nya vård- och omsorgsboenden, får ännu fler utbildade undersköterskor i verksamheten och inför nya arbetssätt för bättre kvalité i hemtjänsten som också dessa ska leda till bättre arbetsmiljö.

Vill även lyfta vår satsning på språkombud där vi mer än dubblar antal utbildade för att på så vis få språkutvecklande arbetsplatser. Resultatet hittills har blivit att klimatet blivit mycket bättre tack vare bättre kommunikation överlag och en mer tillåtande atmosfär.

Vi kan slå slå fast det jag sagt tidigare: Kalmar har blivit ett föredöme i hela landet när det gäller äldreomsorg. Detta baserar sig på Socialstyrelsens mätning av nöjdheten i hemtjänst och kontinuitet, men även av det faktum att vi haft besök och stort intresse från delar av socialutskottet, statsminister, socialminister och utredaren av den nya äldreomsorgslagen.

Slutligen är det är också ett avsiktligt val från den politiska majoriteten när vi prioritera att helt slopa de delade turerna, låta serviceförvaltningens medarbetare ta över städningen i hemtjänsten eller förstärka resurserna på vård- och omsorgsboende.

Detta är definitivt inte något som sker i alla kommuner. Det är helt enkelt unikt och något jag är säker på kommer att påverka arbetsmiljön positivt och möjligheten till att göra arbetet i äldreomsorgen attraktivt i många år framöver.

Michael Ländin, (S) Ordförande Omsorgsnämnden Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.