GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Matfattigdom finns även i Kalmar”

Fattigdom
”Maskorna i välfärdsnätet har blivit grövre, det är lättare att falla igenom. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, har man låg inkomststandard om hushållets disponibla inkomst inte räcker för att betala nödvändiga levnadsomkostnader. Man talar också om materiell och social fattigdom”
Debatt • Publicerad 16 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Matfattigdom finns även i Kalmar och i den situation som råder nu med ökande livsmedelspriser riskerar ännu fler att drabbas.”
"Matfattigdom finns även i Kalmar och i den situation som råder nu med ökande livsmedelspriser riskerar ännu fler att drabbas.”Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Det innebär att ett hushåll inte har råd med utgifterna för minst fem av tretton utpekade poster. Det handlar till exempel om att inte kunna betala för oförutsedda utgifter, inte ha råd med tillräcklig uppvärmning av bostaden eller att delta i sociala aktiviteter som kostar pengar. Detta är två av fem mått på fattigdom.

Vi som arbetar på diakonimottagningen i Kalmar (ett samarbete mellan Svenska Kyrkan i Kalmar och Kalmar Stadsmission) möter varje vecka människor som lever under dessa omständigheter, vi möter även de ohjälpta En oförutsedd utgift raserar ekonomin och man har inte råd att delta i sociala aktiviteter som kostar pengar.

Ensamstående föräldrar hör av sig till oss och är förtvivlade över att de inte vet hur de ska klara sommaren, under våren har vi märkt en ökning av ärenden där man har svårt att klara att betala hyran. Är socialtjänsten verkligen det yttersta skyddsnätet när det krisar? Vi möter i vårt arbete människor som inte tycks omfattas av det yttersta skyddsnätet.

Katarina Borgemo, diakon, områdeschef på Kalmar Stadsmission.
Katarina Borgemo, diakon, områdeschef på Kalmar Stadsmission.Foto: Tomas Löwemo
”Oron för att inte ha mat på bordet, att inte kunna betala hyran och elräkningen är stressande och denna rädsla för att elen ska stängas av eller att man ska bli vräkt påverkar hälsan negativt. Vi möter människor som har tappat tilltron till samhället. Vad gör det med barn och ungdomar som lever i familjer som befinner sig i dessa omständigheter?”
Katarina Borgemo, diakon, områdeschef på Kalmar Stadsmission.

Det ställs oerhört höga krav på individens förmåga att kunna planera, vara förutseende och ha lagt undan tillräckligt mycket pengar för att klara en längre tids sjukskrivning eller arbetslöshet. Det är skrämmande att inse att vem som helst kan drabbas, det är inte bara vissa individer som redan lever i utanförskap utan verkligen vem som helst och det går fort. Alla har inte kunnat spara så att man har en buffert på tre månadslöner.

Vi möter familjer med barn där en av föräldrarna är arbetslös och den andre långtidssjukskriven. Vi möter ensamstående föräldrar som har blivit av med jobbet eller arbetar timmar med skiftande inkomst från månad till månad. Det vi ser, handlar inte om att man inte vill försörja sig utan att man kämpar och kämpar och kämpar men det är ändå inte tillräckligt. När man söker hjälp möts av att man inte har varit tillräckligt aktiv i sitt arbetssökande, man har inte satt undan pengar så att man har en buffert för sämre tider.

Det kan vara så att man har valt att betala av en skuld när man tillfälligt har fått in pengar i stället för att spara och då har man prioriterat fel och får avslag på sin ansökan om försörjningsstöd. När all energi går åt till att klara vardagen på grund av att man har ont och ångesten för hur man ska klara ekonomin blir det svårt att tänka klart och göra kloka val.

Oron för att inte ha mat på bordet, att inte kunna betala hyran och elräkningen är stressande och denna rädsla för att elen ska stängas av eller att man ska bli vräkt påverkar hälsan negativt. Vi möter människor som har tappat tilltron till samhället. Vad gör det med barn och ungdomar som lever i familjer som befinner sig i dessa omständigheter?

Matfattigdom finns även i Kalmar och i den situation som råder nu med ökande livsmedelspriser riskerar ännu fler att drabbas. Redan utsatta drabbas ännu hårdare. Stadsmissionen delar varje vecka ut matsvinnskassar till 150 hushåll och av dessa är 80 hushåll barnfamiljer. Matsvinnskassarna innehåller varor med kort datum, frukt och grönt som inte längre är tillräckligt fräscht för att säljas, det kan vara skadade förpackningar.

Man kan inte klara sig på innehållet i Matsvinnskassen, den är tänkt att vara en förstärkning. Är det rimligt att människor ska behöva vända sig till Stadsmissionen och kyrkan för att få hjälp till mat varje vecka i dagens välfärdssamhälle? Det är val i höst, vem ser dem som faller igenom maskorna i skyddsnätet? Vilka är beredda att ta ansvar?

Britt Jonasson, diakon, Heliga Korset, samordnare för diakonimottagningen

Katarina Borgemo, diakon, områdeschef på Kalmar Stadsmission

Beate Fotland Axén, diakon, Kalmar domkyrka

Julian Renhorn, diakoniassistent, Birgittakyrkan

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.