GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Mäns våld mot kvinnor ska upphöra”

Våld mot kvinnor
”I anslutning till internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, Orange day, den 25 november fördöms våldet, otaliga röster höjs och krafttag utlovas. ”
Debatt • Publicerad 25 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är uppenbart att de många åtgärder som tidigare regeringar har presenterat inte har varit tillräckliga.”
"Det är uppenbart att de många åtgärder som tidigare regeringar har presenterat inte har varit tillräckliga.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Civilsamhället, politiken och samhället i övrigt är överens och målet är tydligt – mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Trots att höjda röster och utlovade krafttag resulterat i en rad viktiga reformer för att stoppa mäns våld mot kvinnor så fortsätter kvinnors och flickors liv att begränsas av ofrihet och våld. År ut och år in.

Var tredje vecka dödas en kvinna av en man som hon har eller har haft en relation med, varje år anmäls omkring 30 000 fall av misshandel av kvinnor och ungefär var fjärde ung kvinna i åldern 16 - 24 uppger att de utsatts för sexualbrott. En ny studie, “Kvinnors trygghet – ett jämställt samhälle fyllt av våld”, visar att 55 procent av alla kvinnor rapporterar att de har utsatts för sexuellt eller fysiskt våld eller hot av en man efter sin 15-årsdag. Det här är ett enormt misslyckande. Det är uppenbart att de många åtgärder som tidigare regeringar har presenterat inte har varit tillräckliga.

För att stoppa mäns våld mot kvinnor krävs såväl förebyggande insatser som straffskärpningar. Det är därför välkommet att regeringen nu satsar ytterligare på det förebyggande arbetet. Liberala Kvinnor välkomnar förslagen om utökat kontaktförbud och vistelseförbud samt att straffen för vålds- och sexualbrott ses över. Inte minst gläds vi åt ett tydligt perspektivskifte där brottsoffrens rättigheter äntligen ställs i centrum. Den nya regeringen och dess liberala jämställdhetsminister Paulina Brandberg har presenterat flera viktiga reformer och satsningar men det måste göras ännu mer för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Liberala Kvinnor vill se långsiktiga och tillräckliga resurser och rutiner till arbetet med skydd och rehabilitering av våldsutsatta kvinnor och barn. En central del i det är att ge bättre och ekonomiskt långsiktiga förutsättningar för de organisationer som skyddar och stöttar våldsoffren. Vi vill också att kvinnojourer i hela landet ska kunna kalla på en rättsläkare om en utsatt kvinna vill det. Inte minst måste polisens utredningar förkortas och förbättras.

Idag varierar stödet alldeles för mycket mellan olika kommuner. Det är fullständigt oacceptabelt. Det kan aldrig få vara ett geografiskt lotteri vilken hjälp en våldsutsatt kvinna får. Liberala Kvinnor kräver att alla våldsutsatta oavsett bostadsort ska få rätt hjälp och skydd. Då krävs en mycket tydligare ansvarsfördelning mellan staten, regionerna och kommunerna. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Då måste alla aktörer ta sin del av ansvaret.

Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor

Jennie Uller, ordförande Liberala Kvinnor i Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.