unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Mäns våld mot kvinnor måste stoppas

Internationella dagen för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
”Fler kvinnor utsätts för våld och våldtäkt i jämförelse med män. Det är viktigt att vi alla tar ansvar och engagera oss våld i alla dess former (fysisk, psykiskt, sexuellt, materiellt, ekonomiskt och försummelse) för tillsammans kan vi göra skillnad.”
Idag är det en, oerhört tråkigt nog, väldigt viktig dag. Det är Internationella dagen för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Dagens debattör skriver att nu är det dags att göra något, sätta stoppa för det våld!
Idag är det en, oerhört tråkigt nog, väldigt viktig dag. Det är Internationella dagen för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Dagens debattör skriver att nu är det dags att göra något, sätta stoppa för det våld!
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Idag skriver vi den 25 november 2019. Idag är det den internationella dagen för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Idag är det också startskottet för "16 dagars aktivism mot det könsbaserade våldet". Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhällsproblem som påverkar kvinnors hela livssituation. Det vanligaste våldet mot kvinnor globalt och i Sverige är mäns ”vardagsvåld” i heterosexuella relationer, och den vanligaste formen av våld i nära relation är att en man utövar våld mot en kvinna som han har eller har haft en relation med. Det ses också en tydlig koppling mellan direkt och indirekt våld och fysisk och psykisk ohälsa senare i livet, som förutom mänskligt lidande kostar både samhället och sjukvården stora summor pengar.

Andréa Berg.
Andréa Berg.
Foto: Anders Johansson
quote
Barn, flickor och kvinnor över hela världen har rätt till ett liv fritt från våld och sexuella trakasserier. En mänsklig rättighet.

Män utsätts också för relationsvåld, men det är stor skillnad på våldets karaktär; våldet mot kvinnan är grövre där mannen tar till ett besinningslöst övervåld. Fler kvinnor utsätts för våld och våldtäkt i jämförelse med män. Det är viktigt att vi alla tar ansvar och engagera oss våld i alla dess former (fysisk, psykiskt, sexuellt, materiellt, ekonomiskt och försummelse) för tillsammans kan vi göra skillnad. Tillsammans kan vi prata om mansnormer, maskulinitet och det könsbaserade våldet. Tillsammans kan vi prata om porr, sexualitet, värderingar och sluta säga "kärlek börjar med bråk" och "han slår dig bara för att han gillar dig". Redan i tidig ålder normaliseras våldet, "den man älskar agar man". Vi måste stoppa denna normalisering av våld, från verbala kränkningar till det fysiska våldet som sker i samhället, i hemmen och i offentliga miljöer. I Sverige kommer var fjärde flicka/kvinna att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Två till tre elever i varje klass lever i hem där våld förekommer. Barn som utsätts för våld utsätter andra för våld i sju gånger högre utsträckning än barn som inte utsatts för våld. Barn, flickor och kvinnor som utsatts för våld säger alldeles för ofta, "alla visste men ingen vågade fråga. Vuxna är fega och rädda, rädda för att lyssna".

2018 dömdes 22 män för mord på 22 kvinnor i åldrarna 15-90 år i Sverige. Fler kvinnor mördades, men bevis för en fällande dom var otillräckliga. I flera av fallen bevittnade minderåriga barn när pappan slog ihjäl mamman.

2018 anmäldes 838 våldsbrott av flickor och kvinnor i Kalmar län. Dessa mammor, syskon, kompisar, kollegor, fastrar, mostrar, kusiner, farmödrar, mormödrar, grannar, väninnor och "hon på gymmet" utsattes för våld i nära relation, sexuella övergrepp, våldtäkt, grov våldtäkt, grov kvinnofridskränkning, tvång till sexuell posering med mera. Tyvärr är mörkertalet stort och statistiskt talar man om att endast 10-15 procent av flickor/kvinnor anmäler våldet de utsatts för. Dessa flickor/kvinnor är ingen speciell grupp eller kommer från en speciell samhällsklass. Tyvärr finns våldet även i de finaste rummen. Barn, flickor och kvinnor är aldrig någonsin orsaken till mannens våld och får aldrig skuldbeläggas för det de råkat ut för. Barn, flickor och kvinnor över hela världen har rätt till ett liv fritt från våld och sexuella trakasserier. En mänsklig rättighet.

Våld i nära relation berör oss alla, man som kvinna, anhörig som vän, privatperson som medmänniska, anställd och som arbetsgivare. Vi har alla ett ansvar att avskaffa mäns våld mot kvinnor. Börja ställa frågan, lyssna utan att döma, bli en medmänniska. Misstänker du att någon i din omgivning utsätts för våld eller är du själv utsatt finns det hjälp att få. Kontakta kvinnofridslinjen 020-505050 eller kvinnojouren för rådgivning och stöd. Kalmar kommuns hemsida erbjuder en e-tjänst, där kan du anmäla din oro som privatperson eller i tjänsten. Våga prata om våldet, för det pågår, dagligen.

Andréa Berg