unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Människan alltid viktigare än systemet”

Replik, på debattinlägg om svensk sjukvård. Publicerat 8 februari.
”Det är glädjande att Malin Anell (S) visar stort intresse för den vårdpolitiska debatten inom Moderaterna.”
Vårdköerna växer i Sverige och det är hög tid att regeringen agerar och göra något åt problemet kräver dagens M-debattör.
Vårdköerna växer i Sverige och det är hög tid att regeringen agerar och göra något åt problemet kräver dagens M-debattör.
Foto: Mats Holmertz
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är glädjande att Malin Anell (S) visar stort intresse för den vårdpolitiska debatten inom Moderaterna. Under de senaste åren har det ju visat sig att Socialdemokraterna helt saknar idéer om hur hälso- och sjukvården ska utvecklas. Förra mandatperioden gick förlorad för patienterna och medarbetarna och innevarande mandatperiod ser ut att gå samma öde till mötes. Propositionslistan gapar tom, samtidigt som vårdköerna ökar.

Vi Moderater hade sett fram emot en klargörande och tydlig debatt om hur problemen i svensk sjukvård ska lösas. För oss är det alltid människan som går före systemet. Därför är det beklagligt att Socialdemokraterna istället riktat in debatten på finansieringsfrågan.

Uppenbarligen behövs några förtydliganden. Irene Svenonius är finanslandstingsråd i Region Stockholm. Hon sitter också partistyrelsen och i partiledningen.

Men Svenonius leder inte någon sjukvårdsvårdpolitisk arbetsgrupp hos Moderaterna. Vi har noterat att socialminister Lena Hallengren har spridit denna felaktiga uppgift, vilket inte är värdigt en minister. Nu sprider Malin Anell de felaktiga uppgifterna vidare. Det är beklagligt. Beslut om de arbetsgrupper som ska utveckla vår sjukvårdspolitik klubbades nu i månadsskiftet, det vill säga några dagar efter att Anell spritt de oriktiga uppgifterna.

Vårt partis sjukvårdspolitiska arbetsgrupper kommer att få uppdraget att se över vårdens och omsorgens kvalitet, tillgänglighet, jämlikhet och organisering. Det huvudsakliga perspektivet och ingången i detta utvecklingsarbete ska vara patienten, men även medarbetarna. Arbetsgruppen ska identifiera de allra allvarligaste problemen inom svensk hälso- och sjukvård och föreslå konkreta lösningar i form av reformer som fungerar i praktiken.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde år 2014 har köerna till specialistvården mer än fördubblats. Bara England och Irland har längre vårdköer än Sverige i Europa. Köerna till cancervården har ökat lavinartat. Det är stora och verkliga problem som vi moderater vill lösa.

Det är förståeligt att Anell vill flytta fokus från vårdköer till påhittade konflikter, för att dölja regeringens tillkortakommanden. Det är dags att både Hallengren och Anell kavlar upp ärmarna och tar tag i köerna. Svenska patienter förtjänar bättre.

Malin Sjölander (M), oppositionsråd och vice ordförande regionstyrelsen.

Läs mer

Emmaboda

Ett fall av covid-19 i kommunal verksamhet

Ett fall av bekräftad covid-19 har konstaterats inom en av kommunens verksamheter.

”Jag vill återställa delningstalen”

Emmaboda

”Jag vill återställa delningstalen”

Bildningsnämndens ordförande Emma Åhlander-Hansson (M) verkar för att återställa delningstalen inom förskolan.

Avslöjar: IKO-stjärnan kan bli borta länge

SHL

Avslöjar: IKO-stjärnan kan bli borta länge

”Jag hänvisar till vår lagläkare.”

Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

Emmaboda

Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

”Varje torsdag framöver kommer vi att bära de brandgula tröjorna.”

De varnar för okänd sjukdom – drabbar tusentals svenskar

Kalmar

De varnar för okänd sjukdom – drabbar tusentals svenskar

”Att testa sig om man har misstankar är A och O.”

Insändare: ”Vad har gått snett när mobilen är viktigast?”

Insändare

Insändare: ”Vad har gått snett när mobilen är viktigast?”

”Vilket konsekvenstänk finns där?”