”Makten är viktigare än demokratiska beslut”

Kommunpolitik i Kalmar
”Vid senaste mötet i kommunstyrelsen beslutade de maktfullkomliga Socialdemokraterna att höja sina egna löner, men det innebär också att oppositionens anställda politiker också får högre löner. ”
Debatt • Publicerad 12 april 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Jag rekommenderar väljare att vänta någon timma med att gå till vallokalerna på valdagen så att samtliga partier hunnit få ut sina namnvalsedlar till vallokalerna.”
"Jag rekommenderar väljare att vänta någon timma med att gå till vallokalerna på valdagen så att samtliga partier hunnit få ut sina namnvalsedlar till vallokalerna.”Foto: Pontus Lundahl/TT

Motiveringen är avundsjuka, inte den egna arbetsinsatsen. Anledningen är att Kalmar är den 33 största kommunen befolkningsmässigt i landet men Johan Perssons lön kommer ”bara” på plats 132 bland landets kommunalråd.

För ett tiotal år sedan kopplade man i Kalmar alla löner till riksdagsledamöternas löner och det innebar då en kraftig löneförhöjning. Fördelen med systemet är ju att man inte behöver förhandla om arvoden varje år utan det följer löneutvecklingen i riksdagen. Men nu räcker det uppenbarligen inte längre, utan man utökar skattebetalarnas kostnader med några miljoner kronor varje år för politikernas redan höga löner.

Att sänka kommunalskatten för kommunens medborgare finns inte på kartan för den socialdemokratiska majoriteten. Att sänka skatten är det största förräderi som en socialdemokrat kan begå i Kalmar.

Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.
Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.Foto: Mats Holmertz
”Kalmar kommun kommer bara distribuera partivalsedlarna till vallokalerna men inte namnvalsedlarna. Väldigt många andra kommuner väljer även att distribuera samtliga partiers namnvalsedlar till vallokalerna. Det är vad jag kallar för likabehandling och att ha en demokratisk grundsyn.”
Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar.

När det gäller demokrati så är avundsjukan inte lika stor mot andra kommuner i landet. I det kommande valet i september så ingår Kalmar i den lilla grupp på 17 kommuner av landets 290 kommuner som har en 3-procentspärr till kommunfullmäktige. De andra 273 kommunerna har en 2-procentspärr till kommunfullmäktige. Min motion om att ändra till en 2-procentspärr i Kalmar röstades ned av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet så sent som i september förra året. I detta fall var det inte det minst viktigt att titta på hur det ser ut i andra kommuner i landet, bara när det gäller de egna lönerna.

Samma odemokratiska beslut har också tagits av Valnämnden denna vecka när det gäller distributionen av valsedlar till de 42 vallokalerna den 11 september. Vallokaler som ligger utspridda från Rockneby i norr, till Halltorp i söder och Påryd i väster. Kalmar kommun kommer bara distribuera partivalsedlarna till vallokalerna men inte namnvalsedlarna. Väldigt många andra kommuner väljer även att distribuera samtliga partiers namnvalsedlar till vallokalerna. Det är vad jag kallar för likabehandling och att ha en demokratisk grundsyn men något som Socialdemokraterna i Kalmar saknar helt och hållet. Nu får partierna i Kalmar 30 minuter på sig att få ut alla namnvalsedlar till samtliga 42 vallokaler innan de öppnar klockan 08:00 den 11 september.

Jag rekommenderar väljare att vänta någon timma med att gå till vallokalerna på valdagen så att samtliga partier hunnit få ut sina namnvalsedlar till vallokalerna. Det här gör givetvis Socialdemokraterna för att jävlas med de mindre partierna som inte har så många medlemmar som ställer upp på att åka runt till vallokalerna med namnvalsedlarna. Enligt samma modell som man beslutar om en 3-procentspärr. Att behandla alla lika och ta demokratiska beslut är inte så viktigt för Socialdemokraterna, makten är viktigare.

Socialdemokraterna har också beslutat att det råder klimatnödläge i Kalmar men det gäller inte kommunens valnämnd. Nu tvingas säkert minst 11-12 partier köra runt till dessa 42 vallokaler, istället kunde kommunen gjort detta när man ända skall köra ut partivalsedlar och annat material till dessa vallokaler. På den nationella nivån är Socialdemokraterna även emot en gemensam valsedel för alla partier, som t.ex. man har i Finland och Danmark. Nu kommer det istället tryckas upp cirka 700 miljoner valsedlar där bara cirka 20 miljoner kommer användas. Ett totalt vansinne och ett enormt extra arbete för både valmyndigheten, kommunerna och partierna och dessutom helt klimatfientligt.

Efter snart 16 år i kommunpolitiken har jag sett hur Socialdemokraterna fungerar och hur Johan Persson och hans förtrogna styr partiet med järnhand och jag har inga förväntningar om att det skall förändras. Det liknar till viss del vissa länders styre som vi i Sverige och EU brukar ta avstånd ifrån som icke demokratier.

Thoralf Alfsson, Framtid Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.