unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

M och KD oense om det viktigaste

Replik, på debattinlägg om regionbudgeten. Publicerat 7 november
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I november ska regionfullmäktige besluta om regionplan och budget för 2020–2022. Moderaterna och Kristdemokraterna försöker i en debattartikel ge sken av att de är "två samstämda partier" med en gemensam budget. De skriver som om de hade en gemensam budget. Problemet är att detta inte stämmer.

M och KD har ingen gemensam budget eftersom de valt varsitt sätt att finansiera regionens verksamheter. De sätten ser helt olika ut. De är knappast samstämda eftersom grunden i en budget är just finansieringen. De kan lägga hur många gemensamma förslag som helst men så länge de inte kan svara på vilket av de två partiernas budget som ska finansiera allt de föreslår så är det inget annat än en önskelista.

Moderaternas budgetförslag innehåller ingen skattehöjning, istället vill de spara 250 miljoner kronor. Kristdemokraterna vill höja skatten med 25 öre och lägger en besparing på 125 miljoner kronor. Bägge partierna är dock ense om att sänka regionens överskottsmål med 100 miljoner kronor.

En besparing på 250 eller 125 miljoner kronor skulle få allvarliga följdverkningar för sjukvården i Kalmar län. Moderaternas sparförslag motsvarar en nedläggning av 1/3 av alla hälsocentraler. Eller 75% av Oskarshamns sjukhus. Det sänkta överskottsmålet skulle omöjliggöra flera viktiga investeringar som regionen står inför: ombyggnationer av hälsocentraler, nybyggnationer av familjecentraler, nya psykiatrilokaler i Västervik och mycket annat. Detta, och det faktum att de är helt oense om hur deras önskelista ska finansieras, talar de tyst om.

Mot Moderaternas och Kristdemokraternas två spretiga sparkrav står Länsunionens gemensamma budget, med gemensam syn på finansiering och utvecklingsplaner. Vi tillför hälsocentralerna totalt 70 miljoner kronor för nästa år. Vi förstärker sjukhusens budgetramar under de kommande tre åren och inför en ny budgetmodell för att få en stabil budget över tid. Våra förslag är finansierade genom den skattehöjning som genomförs från 1 januari. När Moderaterna och Kristdemokraterna levererar önskelistor och försöker sprida en bild av enighet levererar Länsunionen finansierade satsningar på den gemensamma välfärden.

Anders Henriksson (S)

Christer Jonsson (C)

Pierre Edström (L)