GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

" Livet är nu och frågorna är nu”

Allhelgonatid
”Ett hav av ljus möter den som besöker kyrkogården i allhelgonatid. Tusen och åter tusen fladdrande påminnelser om människor som vi delat glädje och sorg med, utkämpat vardagens strider med och hållit i vår famn. ”
Debatt • Publicerad 29 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi står där vid gravarna, ibland lite tafatta, det är svårt att tända den lilla veken och när det är gjort, vad mer?”
"Vi står där vid gravarna, ibland lite tafatta, det är svårt att tända den lilla veken och när det är gjort, vad mer?”Foto: Pernilla Rudenwall

Undangömda minnen väcks. Av sådant vi gjort tillsammans, skratt och tårar, ögonblick vi fick som gåvor, livets starkaste upplevelser som ingen död i världen kan utplåna.

Vi står där vid gravarna, ibland lite tafatta, det är svårt att tända den lilla veken och när det är gjort, vad mer? Vi strövar en stund genom kyrkogårdens upplysta mörker, möter människor som småpratar, medan andra rör sig i höstkvällen som tysta, eftertänksamma skuggor.

På många kyrkogårdar finns en skylt med en gammaldags text: ”Kyrkogården är de dödas vilostad; ett minnenas rum, en Guds åker. Helgd hägne grifterna. Aktsamma händer sörje för omvårdnad och prydning. Stillhet råde på denna helgade mark. Lär oss betänka hur få våra dagar är, för att vi må undfå visa hjärtan”.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.Foto: Lina Alriksson
”Vi behöver sammanhang där vi kan växa och bli hela. Så är det för varje människa, och vi finner sådana sammanhang på olika sätt. Vänner som är att lita på, vi får krypa upp i soffan med en kopp te och prata länge.”
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift

Lär oss betänka. Ja, under de många ljusens högtid väcks de stora livsfrågorna till liv. För någon finns de alltid nära och allhelgonatiden blir mest som en påminnelse. Andra kan uppleva sig nästan som överfallna av de existentiella frågorna, man drabbas utan att ha svaren. Kanske har man aldrig tänkt på sådant förut, men plötsligt är tiden inne. Nu har så många av livets dagar flutit förbi att det är tid att ta de stora frågorna på allvar.

Det räcker inte att jobba på, ta nästa steg i yrkeslivet, planera för ännu en semester. Livet är nu och frågorna är nu: Vad är meningen med livet? Vart går jag med min längtan efter helhet och sammanhang? Hur vinner jag tillit när allt runt mig går sönder?

Vi behöver sammanhang där vi kan växa och bli hela. Så är det för varje människa, och vi finner sådana sammanhang på olika sätt. Vänner som är att lita på, vi får krypa upp i soffan med en kopp te och prata länge. Äntligen en människa som tar mig på allvar, som vågar fråga, och fråga igen, den som inte köper mitt standardsvar att ”allt är bra” utan orkar vänta ut mina osammanhängande tankar, mitt sökande efter något som jag inte ens själv vet vad det är, och hjälper mig så att livet får konturer. Det är viktigt med relationer som är trygga för att valv bakom valv ska kunna öppna sig. På kyrkogården blir vi påminda om att livet inte är för evigt. Att döden inte är i allmänhet, utan också för mig. Men hur hittar vi miljöer där vi får plats med allt som ryms i hjärtat?

Kyrkan är ett sammanhang som finns för att vi ska växa och bli hela. Inte för att ge tvärsäkra svar, inte för att moralisera, inte för att tala om hur vi egentligen borde tänka. Måtte kyrkan för alla oss som längtar få vara ett öppet sammanhang som generöst låter allt finnas, livet som det är, där det finns hållbara ord att pröva sina erfarenheter mot, uråldriga böner att stava på fast man kanske inte tror, musik som hittar mig innanför orden, kyrkorum där det är så högt i tak och tro, tankar, tvivel och tårar får flyga fritt. I kyrkan finns också själavården och den absoluta tystnadsplikten, den som har med Gud att göra – tänk att det går att söka upp en präst och berätta fram sitt liv utan att något bärs vidare. Tänk att det finns någon som har i uppgift att lyssna till just mig.

Allhelgonatiden är viktig. Hälften av svenskarna söker sig till landets kyrkogårdar då. Stillhet råder på gravarnas helgade mark, i minnenas uterum. I ett hav av ljus inser vi hur få våra dagar är och ber att vi må undfå visa hjärtan.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.