GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Låt undersköterskor använda sin kompetens”

Kommunpolitik i Oskarshamn
”Vi har verkligen fantastiska undersköterskor i vår kommun, Oskarshamn, som vi ska vara stolta över”
Debatt • Publicerad 15 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det borde löna sig mer än det gör idag att utbilda sig till undersköterska.”
"Det borde löna sig mer än det gör idag att utbilda sig till undersköterska.”Foto: Roger Carlsson

får undersköterskor i Oskarshamn lägga arbetstid på uppgifter som likväl andra yrkesgrupper hade kunnat genomföra, som städning och handling åt brukare. I många andra kommuner har man lyft bort dessa uppgifter från undersköterskor för att låta undersköterskor använda sin medicinska kompetens.

I Oskarshamn har vi timvikarier och vårdbiträden som delegeras läkemedelshantering, som i kombination med bristande kunskaper i Svenska inte är optimalt. Det vore en mycket bättre och rimligare ordning att uppgifter som inte kräver medicinsk kompetens läggs på vårdbiträden och timvikarier.

Undersköterskor behöver också uppvärderas lönemässigt, dagens löneskillnad mellan undersköterskor och vårdbiträden är orimligt liten. Det borde löna sig mer än det gör idag att utbilda sig till undersköterska.

Inför sommaren är situationen inom vården likt tidigare år ansträngd och det är viktigare än någonsin att vi tar vara på undersköterskors medicinska kompetens och inte tynger dessa med okvalificerade uppgifter som vårdbiträden och sommarvikarier kan göra.

Medicinsk delegering innebär också en ökad stress för dessa sommarvikarier, oftast outbildade och tillräckliga kunskaper i det svenska språket, vilket gör att detta även skulle vara en vinst för denna yrkesgrupp.

Ingemar Lennartsson (KD), gruppledare och Rebecka Englund (KD), vice gruppledare, Oskarshamn.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.