GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Låt oss prata ekoparker utifrån fakta”

Replik på debattinlägg om ekoparker publicerat 27 februari.
”Skogsmästare Mats Blomberg vill låta länets ekoparker vara. Det är fritt att tycka, men samtalen måste vila på fakta, inte felaktiga underlag.”
Debatt • Publicerad 6 mars 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
" Ekoparkerna ägs av svenska folket. Sveaskogs roll är att förvalta.”
" Ekoparkerna ägs av svenska folket. Sveaskogs roll är att förvalta.”
Foto: Mikael Eklund

Blomberg påstår att 74 procent av Hornsö ekopark består av produktionsskogar med generell hänsyn. Det är fel. Av ekoparkens 8 233 hektar produktiv skogsmark är runt 40 procent produktionsskogar. Allt brukas med förstärkt hänsyn sedan invigningen. Tillsammans med parkens formellt skyddade naturvårdsskogar blir det 60 procent. Det framgår av avtalet som Sveaskog och Skogsstyrelsen skrev under 2008.

Men förvirringen är begriplig. Konceptet är komplicerat och Sveaskog vill inte lämna ut viktiga underlag. Det är även oklart om några naturreservat ingår i ekoparken. Avtalet tyder på att så inte är fallet, men på webbsida och skyltar i området inkluderar Sveaskog sex reservat. Märkligast är att det största reservatet, Allgunnen, inte längre ägs av Sveaskog. Naturvårdsverket köpte dessa skogar strax innan ekoparken invigdes i oktober 2004. Har statliga Sveaskog svårt att skilja på mitt och ditt? Det borde i så fall skicka en rysning genom skogsägarrörelsen, där äganderätten värderas högt.

Vidare påstår Blomberg att ”törsten efter att skydda mer och mer skog verkar oändlig”. Stämmer det? I Kalmar län är enligt statistiken tre procent av skogarna skyddade. Tillkommer runt fem procent som skogsägare frivilligt skyddar. Det är ett viktigt bidrag, men om dessa skogar vet allmänheten lite. Och markägaren kan när som helst häva skyddet. När 92 procent av länets skogar brukas för timmer och massaved, är det svårt att förstå argument om slagsida åt naturskydd. Sanningen är den motsatta.

Givetvis ska naturturism utvecklas i samverkan med markägarna. Ekoparkerna ägs av svenska folket. Sveaskogs roll är att förvalta. Viktiga beslut om gemensamma tillgångar fattas av våra folkvalda. Som nu när Skogsutredningens förslag om två nya nationalparker i Kalmar län är ute på remiss. Då är det läge att framföra synpunkter till politiker i kommun, region och riksdag. Faktum är att skogsbruket inte längre skapar särskilt många jobb på landsbygden. I Böda handlar det om drygt ett (1) årsarbete. Mer blir det inte för Ölands del, då inte längre någon större förädling av skogsråvara sker på ön.

I Hornsö är det max tre årsarbeten i skogen. Tillkommer förädlingen på sågverk och massabruk i östra Småland, vilket skapar ytterligare en handfull arbetstillfällen. En framtida naturturism har en jobbpotential som är avsevärt större.

Per Jiborn, Naturturismexpert

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer