Låt inte Kalmar bli en kommunal fästning!
Kalmar har i år en möjlighet att stimulera jobb och tillväxt i tjänstesektorn med 140 miljoner kronor, som inte utnyttjas alls. Så mycket satsar kommunen på hemtjänsten, och allt detta gör kommunen i egen regi. Hade kommunen istället låtit privata entreprenörer utföra delar av denna service hade valfriheten ökat, samtidigt som tjänsteföretagen gynnats.
En nationell studie som Almega gjort visar att Kalmar är en kommun med svag valfrihet i välfärden. I hemtjänsten finns inga privata alternativ. I skolan och barnomsorgen finns bara ett fåtal.
I andra kommuner kan de äldre välja hemtjänst från många olika leverantörer. Vårdhem drivs av många olika vårdgivare och barnfamiljerna kan låta småttingarna gå på kommunens förskola, eller på en privat. Kommunen betalar, privata företag erbjuder sina tjänster och medborgarna väljer.
Denna valfrihet är uppskattad. Enligt en opinionsmätning från Temo tycker 78 procent av svenskarna att det är viktigt att kunna välja mellan privata och offentliga alternativ i välfärden.
Den stora vinsten med valfriheten är att skattepengarna får en dubbel verkan – de ger uppskattad service till medborgarna och samtidigt extra syre näringslivet. Kommunen disponerar stora resurser för välfärden. Möjlighet att använda dessa för att köpa in tjänster är i praktiken Katrineholms kraftfullaste instrument för att gynna näringslivets utveckling.
Det första som händer när företag utför uppdrag av kommunen är att de utför precis samma tjänster som kommunen tidigare utförde. Anställda i kommunens hemtjänst eller daghem börjar arbeta hos entreprenören istället.
Men när företagen väl etablerat sig söker de snabbt en större marknad. Bolaget som fick driva delar av hemtjänsten blir plötsligt stort nog för att konkurrenskraftigt även kunna sälja catering till privata företag i området. Det ger fler jobb. Företaget som började sköta två av kommunens dagis ser en möjlighet att expandera även över kommungränsen. Så de börjar investera.
Almegas studie ”Det är väl ett fritt land?” har rankat kommunerna efter hur många alternativ de erbjuder inom vård, omsorg och annan välfärd. Föga överraskande är det de stora kommunerna som erbjuder flest alternativ. Där finns det fler människor och mer utrymme för både privata och kommunala vårdhem, förskolor och äldreboenden.
Storleken är dock inte Kalmars problem. I Salems kommun har medborgarna flera alternativ att välja mellan både i hemtjänsten, barnomsorgen och skolan. Höör och Hedemora är andra små kommuner i toppen av valfrihetslistan. Även i lilla Vilhelmina lyckas socialdemokraterna och vänsterpartiet erbjuda alternativa utförare för alla dessa tre tjänster.
Det är fullt tänkbart att nästa IKEA eller SKF startas i Kalmar. Det kan börja med ett litet företag som får driva en kommunal förskola och sedan växer till att bli en global exportsuccé inom pedagogik och omsorg.
Tjänstesektorn blir allt viktigare för Sveriges ekonomi. Redan i dag startas fyra av fem nya företag i tjänstesektorn och över 40 procent av Sveriges BNP skapas av tjänsteföretag. Sveriges starka position inom offentliga välfärdstjänster kan bli en språngbräda för nya, växande tjänsteföretag.
Kalmar passar inte som kommunal fästning. Det är dags att öppna för fler tjänster.
Ulf Lindberg
näringspolitisk chef på Almega – forum för tjänsteföretagare