Annons

"Låt dimridåerna skingras”

Replik på inlägg om regionens personalpolitik, publicerad 20 januari.”
Region Kalmar läns mer än 7 000 anställda ser till att medborgarna får vård när de behöver, kan resa med kollektivtrafiken samt utbilda sig vid folkhögskolorna.”
Debatt • Publicerad 26 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En svällande byråkrati liksom eskalerande utgifter för hyrbemanning, som gått från 40 miljoner årligen för tio år sedan till en kvarts miljard kronor 2021.”
"En svällande byråkrati liksom eskalerande utgifter för hyrbemanning, som gått från 40 miljoner årligen för tio år sedan till en kvarts miljard kronor 2021.”Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det finns såklart mycket som fungerar bra i regionen, vilket den politiska majoriteten Länsunionen (S, C, L) uteslutande beskriver den 20 januari. Det vore i sammanhanget även intressant om de under valåret kunde beskriva åtgärder för alla de utmaningar regionen dragits med under hela deras styre.

Nyligen presenterades resultaten för den medarbetarenkät som genomförs vartannat år i regionen. Den visar bland annat på att förtroendet för ledning och styrning är lågt, särskilt när det kommer till hur förändringar hanteras och kommuniceras. Ett tydligt exempel på detta var nedläggningen av intensivvårdsavdelningen på Oskarshamns sjukhus där de anställda nekades delaktighet och informerades bara minuter före nyheten släpptes till media.

Annons

Vidare är försämrad personalsäkerhet på utsatta arbetsplatser såsom akutmottagningarna, hög sjukfrånvaro inom psykiatrin, liksom skenande kostnader för hyrbemanning utmaningar som kanske bättre förklarar varför endast 18 procent av medarbetarna till fullo anser regionen vara en attraktiv arbetsgivare. Det är inget gott betyg när ambitionen är att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Antalet anställda inom regionen ökar stadigt. Värt att påpeka är att det är administrationen – inte vården – som står för den största procentuella ökningen. En svällande byråkrati liksom eskalerande utgifter för hyrbemanning, som gått från 40 miljoner årligen för tio år sedan till en kvarts miljard kronor 2021, resulterade i en skattehöjning vid förra årsskiftet. Så finansierar Länsunionen regionens verksamhet, krona för krona.

För att få fler medarbetare att stanna, inte minst sjuksköterskor som är det stora bristyrket i Region Kalmar län, samt för att få ordning på de skenande utgifterna för att hyra in deras ersättare måste regionen bli en mer attraktiv arbetsgivare. Det krävs såklart en palett av åtgärder för detta som handlar om arbetsmiljö och villkor, medarbetarinflytande och möjligheter till vidareutveckling, samt inte minst lön som speglar erfarenhet och kompetens. Detta och mycket mer har Moderaterna och Kristdemokraterna föreslagit, men det avslås konsekvent av Länsunionen.

Carl Dahlin (M), vice ordförande personalutskottet

Jimmy Loord (KD), vice ordförande hälso- och sjukvårdsberedningen

Jonas Lövgren (M), vice ordförande beredningen för hållbarhet och folkhälsa

Annons
Annons
Annons
Annons