GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Låt dig inte skrämmas - det där sen är nu”

Träning
”Sju av tio planerar träna minst en gång i veckan i sommar. Glädjande siffror för välmående i stunden, som också krattar för en hållbar rutin när jobb och skola drar igång igen”
Debatt • Publicerad 20 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Om vi bortser från det uppenbara faktum att träning gör oss starkare så känner vi oss också gladare.”
"Om vi bortser från det uppenbara faktum att träning gör oss starkare så känner vi oss också gladare.”Foto: Amelia Rydeberg

Unga tränar hellre inomhus på gym under sommaren, jämfört med andra åldrar - som gärna tränar utomhus. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo som Friskis låtit göra.

Det har varit en kall vår på många sätt. Men trots en trevande start står vi nu mitt i sol och grönska. Yrvaket tittar vi ut. Vad hände egentligen med tiden efter pandemin då allt skulle vara möjligt?

När Kantar Sifo gjorde en undersökning mitt i pandemin hade 34 procent av Sveriges befolkning en återkommande känsla av att inte ha något att göra. Bland unga var det fler än varannan som kände så då. Massor av tid att fundera och flera av oss gjorde storslagna planer för det där “sen”. Som plötsligt är nu.

Livet snurrar på högvarv igen. Mångas kalendrar är fulla av åtaganden, evenemang och avslutningar. Och föga förvånande svarar nu endast 23 procent att de minst en gång i veckan inte haft något att göra. Tidsbristens återtåg i vardagen är ett faktum.

Och då är vårt råd till dig - låt dig inte skrämmas. Påminn dig om reflektionen du gjorde när tillvaron var lugnare, om planerna på att ta hand om dig själv. Och gör plats för träningen där. Om vi bortser från det uppenbara faktum att träning gör oss starkare så känner vi oss också gladare, håller oss friskare och blir bättre på att hantera vardagens bekymmer.

Därför är det bra att så många som sju av tio planerar att träna minst en gång i veckan i sommar. Även om inte alla kommer till skott, så finns ambitionen där. Ledighet är en chans att skräddarsy en ny rutin - och idag finns alla möjligheter att ta med sig träningen på resande fot. Variation vinner i längden. Så ta chansen - växla inomhus med utomhus och använd det digitala för inspiration, motivation och hjälp att planera din träning.

Susanne Jidesten, generalsekreterare, Friskis&Svettis

Anna Strömblad, ordförande Friskis&Svettis Kalmar

Natalie Olsén, verksamhetschef Friskis&Svettis Kalmar

Mia Eknert, ordförande Friskis&Svettis Nybro

Ulrika Martinell, verksamhetsledare Friskis&Svettis Nybro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.