unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Låt alla få bestämma över sin kropp

Replik, på debattinlägg om organdonation, publicerat 9 november
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det börjar se ut som att den ena KD-politikern efter den andra vill tvinga in en svartvit syn på organdonationer och förespråka att staten ska äga våra kroppar som en reservdelsbank. Först kom väl Ella Bohlin och nu Madeleine Rosenqvist ut med tanken att alla per automatik skulle stå i ett donationsregister om de inte uttryckligen sagt nej. Och detta tycks de tro är frivillighet! Till och med i vanliga opinionsundersökningar brukar människor ha rätt till alternativet ”vet ej”, men nu inbillar sig några politiker att alla utan vidare ska kunna ta ställning i en så komplicerad existentiell fråga!

Det kan visst tänkas att en stor del av befolkningen i princip vill bidra till andras liv, hälsa och välbefinnande, men det är inte rimligt att försöka tvinga människor till något de inte är mogna att ta beslut om, vare sig det gäller ja eller nej. Väldigt många kan inte ens ta det beslutet, till exempel på grund av förståndshandikapp. Andra kanske inte kan ta det beslutet på grund av sin människosyn, hur de uppfattar vad som händer i döden, eller den stora existentiella frågan om liv och död över huvud taget.

Människan är faktiskt mer än bara en fysisk kropp, vars delar man kan plocka hur man vill, ifall de nu duger till något. Så simpelt får vi verkligen inte behandlas! Vi förtjänar mer respekt än så av våra politiker. Deras perspektiv, och uppenbarligen också kompetens, är alldeles för begränsat. Jag efterlyser djupare diskussioner i denna fråga där också livsåskådningsmässiga, etiska, andliga och psykosociala sidor får komma till tals.

Aila Annala