Annons

"Länsunionens plan för den uppskjutna vården”

Sjukvårdspolitik
”Stora delar av regionens hälso- och sjukvård befinner sig i en fortsatt pressad situation på grund av pandemin. Belastningen är hög för många medarbetare. Region Kalmar län prioriterar att vårda de insjuknade och att genomföra en av vår tids största vaccinationsinsatser.”
Debatt • Publicerad 26 februari 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Precis som pandemi-bekämpningen inte har tillåtits begränsats på grund av ekonomin får inte heller arbetet med den uppskjutna vården göra det.”
”Precis som pandemi-bekämpningen inte har tillåtits begränsats på grund av ekonomin får inte heller arbetet med den uppskjutna vården göra det.”Foto: Mats Holmertz

Parallellt med Corona-vården har den övriga sjukvården fortsatt i den mån det har gått. Inom exempelvis primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin har tillgängligheten kunnat hållas uppe med goda resultat. Inom vissa delar placerar sig Region Kalmar län i topp. Sammantaget tillhör vår region en av de regioner som ligger på den övre halvan i landet när det gäller förmågan att bedriva övrig sjukvård jämte Corona-vården.

Likväl har väntetiderna av förklarliga skäl påverkats negativt. Många planerade besök och operationer har skjutits fram. Resurser och kompetenser har behövt ställas om och andra prioriteringar gjorts. Under sommaren var läget mer stabilt vilket gjorde att planeringen för ett återupptagande av den uppskjutna vården kunde inledas. Arbetet med att komma ifatt gick initialt mycket bra, men i takt med att inläggningarna för covid-19 ökade under november och Sverige drabbades av en andra våg så tappade arbetet fart.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.Foto: SUVAD MRKONJIC
”En hög tillgänglighet får aldrig bli en fråga om brist på resurser. Precis som pandemi-bekämpningen inte har tillåtits begränsats på grund av ekonomin får inte heller arbetet med den uppskjutna vården göra det.”
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.
Annons

Nu ser vi åter en ljusning i utvecklingen. Under de senaste veckorna har vården sett en nedgång av både antalet bekräftat smittade i länet och antalet inlagda på sjukhus. Den positiva utvecklingen är dock helt avhängig av fortsatta restriktioner och att rekommendationerna efterlevs. Uttrycket ”håll i och håll ut” må vara slitet men är minst lika viktigt nu som tidigare.

Länsunionens plan för att komma till rätta med den uppskjutna vården kommer att ha följande utgångspunkter:

1. Så fort vi ser en stabilitet i utvecklingen av pandemin är det dags för att ansvarsfullt återuppta den ordinarie verksamheten. Givetvis är det nödvändigt att medarbetarna ges en ordentlig återhämtning. Regionen ska vara rädda om medarbetarna. På samma gång är det samhällets skyldighet att så snabbt som möjligt hjälpa de patienter som har fått sina operationer och behandlingar uppskjutna. Inom en snar framtid är det nödvändigt att sjukvården kommer tillbaka till en minst lika god tillgänglighet som rådde innan pandemin. Länsunionens långsiktiga målsättning är att sjukvården ska vara fri från köer och att regionen återigen ska ha den bästa tillgängligheten i landet.

2. En hög tillgänglighet får aldrig bli en fråga om brist på resurser. Precis som pandemi-bekämpningen inte har tillåtits begränsats på grund av ekonomin får inte heller arbetet med den uppskjutna vården göra det. Av det skälet är det extra viktigt att regionen styrs av en politisk majoritet som har förmåga att prioritera och hushålla med ekonomin. Hittills har Länsunionen avsatt 195 miljoner kronor som en särskild resurs för uppskjuten vård. Regeringen (S och MP) och samarbetspartierna (C och L) har tillskjutit 4 extra miljarder för att stödja regionernas arbete med att hantera det uppdämda vårdbehovet. För Region Kalmar län handlar det om över 95 miljoner kronor. Länsunionen är beredda att fortsätta att tillskjuta resurser om så krävs.

3. Den uppskjutna vården ska ses som en möjlighet att se över om vården kan utföras på andra eller nya sätt än tidigare. Pandemin har lett till att digitala lösningar har börjat användas i betydligt högre utsträckning. Bland annat har antalet digitala vårdmöten slagit nya rekord liksom antalet inloggningar på i e-tjänsterna på 1177.se. Stora utvecklingssprång har tagits. Nu gäller det att ta vara på dessa och låta arbetssätten bli långsiktiga. Nytänkande, flexibilitet och samverkan kommer att vara nödvändigt för att hantera den uppskjutna vården. Framförs oss ser vi också behov av samarbeten över regiongränserna och att regionen kommer att behöva använda andra aktörer för att lyckas.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Christer Jonsson (C), regionråd

Johanna Wyckman (L), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons