Annons

”Länsstyrelsen har inte kört i diket”

Replik på debattinlägg om framtiden för Värnanäs, publicerad 30 mars.
”Nej, länsstyrelsen har inte kört i diket med beslutet om naturreservat på Värnanäs. Men vägen har varit längre och svårare än vi någonsin varit med om i ett ärende.”
Debatt • Publicerad 31 mars 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi utgår från sak, inte person, och tolkar lagen efter det uppdrag vi har. I fråga om att skydda unika och omistliga biologiska värden, som dem på Värnanäs, är uppdraget otvetydigt.”
"Vi utgår från sak, inte person, och tolkar lagen efter det uppdrag vi har. I fråga om att skydda unika och omistliga biologiska värden, som dem på Värnanäs, är uppdraget otvetydigt.”Foto: Mats Holmertz

Efter tolv år, där myndigheten på olika sätt försökt att möta markägarens önskemål, var alla inblandade, handläggare, chefer och länsledning ense – vi hade nått vägs ände.

Här var två av grundpelarna i länsstyrelsens värdegrund avgörande – legalitet och objektivitet. Vi arbetar för allas likhet inför lagen, i det här fallet små eller stora, mer eller mindre resursstarka markägare. Vi utgår från sak, inte person, och tolkar lagen efter det uppdrag vi har. I fråga om att skydda unika och omistliga biologiska värden, som dem på Värnanäs, är uppdraget otvetydigt.

Annons

Blomberg menar att det oftast finns ett förtroende för myndigheter och nämner coronakrisen. Det är ett bra exempel. Länsstyrelsen, såväl som Folkhälsomyndigheten, står med sin expertkompetens för det långsiktiga perspektivet, det allmänna framför det enskilda intresset.

Vilka är hoten mot Värnanäs, frågar Blomberg med flera. Har markägaren huggit ner gamla ekar? Nej, markägaren har vårdat de gamla ekarna i parkmiljöerna väl. Det är det skogsbruk som bedrivs idag som är oförenligt med ett långsiktigt bevarande av naturvärdena. De viktiga efterträdarna till dagens gamla ekar och bokar i det gamla ängs- och beteslandskapet avverkas, vilket gör att generationsglappet till de gamla träden ökar. I klartext: Det blir inga nya gammelekar. Den grova döda veden, som hyser många av de hotade arterna får inte ligga kvar på marken utan upparbetas. Hassel, också den avgörande för den biologiska mångfalden, tas bort.

Frågan om medel till den framtida skötseln kommer upp igen och svaret är detsamma: Vi kommer att prioritera Värnanäs i vårt årliga skötselanslag för skyddad natur, och lägga i snitt cirka en miljon kronor om året under en tioårsperiod på olika skötselåtgärder. Vi kommer också att söka andra tillgängliga medel.

Blomberg kallar beslutet för ett övergrepp och konfiskation, men vet lika väl som vi att markägaren behåller äganderätten, ersätts generöst för den inskränkta brukanderätten, med 125 procent av marknadsvärdet, och får intäkterna från avverkning. Att han behåller jakt- och fiskerätt. Att han självklart får flytta på träd som fallit över brukningsvägar och underhålla diken.

Skamfläck för svensk naturvård? Nej, Värnanäs är, och kommer med den skötsel som planeras, att fortsätta att vara en lysande pärla, ett omistligt stycke svensk natur.

Cecilia Schelin Seidegård, landshövding

Karin Bergman, landsbygdsdirektör

Mats AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons