LÅngt kvar!

Debatt • Publicerad 30 mars 2006

Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen men ändå har vi lång väg kvar innan vi nått fram till målet jämställdhet mellan kvinnor och män.

Varje dag hör och läser vi om kvinnor och barn som misshandlats. Våldet utövas skrämmande ofta inom de fyra väggar som borde innebära kärlek och trygghet, i det egna hemmet.

Varför misshandlar (alldeles för många) män sina kvinnor? Forskas det tillräckligt inom detta område? Är det inte intressant därför att offren är kvinnor?

Det är lätt att dra paralleller med annan forskning. Vi vet att mansperspektivet varit (är?) gällande inom forskning om till exempel hjärtinfarkter. Framtagandet av mediciner har baserats (baseras?) på mäns funktioner och reaktioner. Varför? Kvinnor får vänta längre på ambulans, vi får sämre eftervård och färre operationer. Varför?

Våld och ”ojämställdhet” inom vård och omsorg kränker de grundläggande mänskliga rättigheterna. Låt oss alla enas om att kvinnor också är människor och ska omfattas av de mänskliga rättigheterna.

S-kvinnor i Kalmar län

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.