Annons

Långsiktiga beslut saknas i Nybro

Den debatt som följt i spåren av Nybro kommuns ekonomiska läge bör inte ha undgått någon.
Debatt • Publicerad 7 februari 2012

I syfte att förbättra ekonomin och bringa ordning och reda har man diskuterat olika åtgärder, allt ifrån nedskärningar inom äldreomsorgen till uppsägning av lärare och övrig pedagogisk personal i skola och barnomsorg. Nu är det inte första gången som Nybro ställs inför det obekväma faktum att man måste skära i den kommunala verksamheten för att få slantarna att räcka till. Detta är tyvärr närmast ett naturligt och systematiskt inslag i vårt budgetarbete. Detta trots att både skatteintäkter och statsbidrag ökar år från år. Det går således inte att anföra att intäkterna är för små eller att de inte ökar över tid.

Det är inte utan att även jag funderar över varför det är så här. Varför hamnar vi alltid i samma situation som tvingar oss till nya nedskärningar som drabbar både anställda och invånare i kommunen? Varför skall inte de barn som är i behov av särskilt stöd få extra hjälp så att de får rätt kunskaper och möjlighet till utveckling för framtiden? Varför utsätter vi de anställda inom omsorgen för en vardag med en arbetsbelastning som bara blir tuffare och tuffare och som i slutänden drabbar de äldre genom en sämre kvalitet?

Annons

Vi har ju redan konstaterat att det inte råder brist på intäkter – tvärtom! Nybro har en högre skattesats än genomsnittet vilket ger oss högre intäkter. Svaret står istället att finna i den politiska styrningen. Politikerna saknar respekt för det system de själva valt att införa. Vårt ekonomiska regelverk, som ska garantera att den kommunala välfärden kan utvecklas på sikt, följs inte då politikerna bortser från sitt ansvar och inte fattar de beslut som faktiskt är nödvändiga, vare sig utifrån verksamheten eller våra regelverk. Istället duckar man och söker mindre obekväma beslut i syfte att förenkla tillvaron för sig själv.

Det underminerar vår ekonomi och styrning och gör kommunen till ett gungfly där osäkerhet och rädsla frodas. Det finns aktuella exempel på detta där Socialdemokraterna väljer den enkla, kortsiktiga vägen. Sett i ett längre perspektiv medför dock detta agerande andra negativa konsekvenser till exempel i form av fler uppsägningar, större klasser i skolan och en hårdare arbetsbelastning för personalen.

Vår nya Kommunplan skulle i kombination med förändrat arbetssätt och ekonomisk styrning innebära en förändrad hantering av dessa frågor. Även jag trodde på detta. En bit in på 2012 kan vi redan konstatera att effekterna har uteblivit. Politiken söker fortfarande lätta lösningar, genvägar och kompromisser som inte når upp till den standard som vi faktiskt enats kring. Det är här som Nybro kommun har sitt största underskott. Det är detta beteende som slår hårt mot verksamheten, de anställda och de som lever i vår kommun.

Markus Lund (S) odlar uppfattningen att de snabba förändringarna är politikens charm. Frågan är om de anställda delar hans uppfattning. Tycker de att den osäkerhet som uppstår i spåren av snabba förändringar är till fördel i deras vardag? Tycker eleverna att det är charmigt att klasserna blir större och att det är svårt att få lite extra hjälp? Jag gör i alla fall inte det.

Vi politiker finns till för invånarna och de anställda, inte för vår egen skull. Vi skall bereda invånarna förutsättningar för att kunna bo, leva och arbeta i vår kommun. En grundläggande förutsättning är att vi har ordning och reda och ansvarskänsla nog att fatta långsiktiga beslut som håller sig inom de ramar vi själva enats kring. Det är hög tid att vi inser och håller oss till detta. Det är långt ifrån omöjligt!

Peter Lilja (M) - oppositionsråd

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons