Annons

Landstinget måste möta ungas behov

Slutreplik i debatt om psykisk ohälsa bland barn, tidigare inlägg 21 mars och 5 april.
Publicerad 11 april 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag tror vi alla är överens om att den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga är en av vår tids största utmaningar. Däremot är jag inte överens med de rödgröna om hur vi ska angripa problemet.

Det är exempelvis viktigt att det finns en tydlig väg in för barn och unga som mår psykiskt dåligt. En stor fördel med de numera nedlagda Unga vuxna-mottagningarna var att de inte ställde krav på tidsbokning.

Annons

Linda Fleetwood (V), Jessica Rydell (MP) och Lena Segerberg (S) skriver att den som mår dåligt ska kontakta sin hälsocentral. Det innebär att de måste göra en tidsbokning. Landstinget har med andra ord skapat en onödig tröskel.

Tidigare kunde ungdomar som kände sig psykiskt sköra kliva in direkt på mottagningen och få hjälp. Nu förväntas istället ungdomar med psykisk ohälsa bli sin egen vårdadministratör. De ska veta vilken hälsocentral de är listade hos, ringa mellan vissa klockslag och hoppas att tiderna inte är slut för dagen, sedan hoppas att tiden de får passar med skolans lektioner innan de slutligen får komma innanför dörrarna.

I mitt debattinlägg skrev jag att landstingets barn- och ungdomshälsa borde åka ut till länets skolor och informera om psykisk ohälsa. Detta för att eleverna ska få ökad kunskap och för att avdramatisera psykisk ohälsa. Fleetwood, Rydell och Segerberg svarar att barn- och ungdomshälsan informerar skolornas lärare, rektorer, skolsköterskor och kuratorer. Men det är inte alls samma sak som att prata direkt med eleverna. Att överlåta åt lärare, som saknar psykiatrisk specialistkompetens, att förmedla informationen minskar möjligheten för eleverna att ställa frågor.

Nyligen släppte landstingets revisorer en granskningsrapport av vårdkedjan för unga med psykisk ohälsa. Rapporten konstaterar bland annat att barn- och ungdomshälsan behöver bli mer synlig. Ett sätt skulle kunna vara att visa sig i klassrummen istället för på rektorsexpeditionerna. I samma rapport skriver man att "det kan finnas skäl att överväga att skapa en verksamhet av karaktären en-väg-in för att på så sätt möjliggöra en bättre vägledning och enklare tillgång till olika aktörers insatser".

Det rapporten efterlyser är en verksamhet som påminner starkt om de nu nedlagda Unga vuxna-mottagningarna. De erbjöd en väg in, vägledning och tillgång till olika insatser. Ska vi lyckas knäcka den psykiska ohälsan hos barn och unga måste vi kunna möta deras behov, då duger det inte med bokningstvång, väntetider och informationsinsatser ovanför ungdomarnas huvuden.

Johanna Wyckman (L), kandidat till landstingsfullmäktige.

Mats AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons