Lagändringsförslag – minskad trygghet för dig
Förslaget innebär minskad trygghet för dig i händelse av tvist med din arbetsgivare. Du som är anställd får helt enkelt en svagare ställning på arbetsmarknaden. Unionen är starkt kritisk till de förslag den föreslår.
Det är inte så mycket uppmärksamhet kring den process som pågår i regeringskansliet som föreslår försämrad anställningstrygghet. Försämrad anställningstrygghet för dig. För din familj. För dina vänner. För alla som är anställda! Regeringen har beställt en statlig utredning kring tvister vid uppsägningar.
För att göra en lång historia kort går förslaget ut på att försämra din anställningstrygghet och göra det billigare för arbetsgivare att säga upp personal. Den kallas ”Uppsägningstvistutredningen”.
Om en tvist uppstår ska det företag du är anställd hos inte behöva betala lön till dig efter viss tid även fast frågan inte är avgjord i domstol, vilket innebär att du varken har lön eller a-kassa. Om arbetsgivaren inte undersökt möjligheterna till omplacering ska det inte heller gå att ogiltigförklara detta. Arbetsmarknadsministerns förslag inrymmer också en rabatt, på det skadestånd som företag med färre än 50 anställda ska betala om det bryter mot las. Rabatten föreslås öka med en månadslön per var femte anställd färre än 50. Intressant är att 99,4 procent av bolagen har 50 eller färre anställda.
Så här fungerar las i?dag. Las är en central arbetsrättlig skyddslagstiftning som är till för din trygghet och rättssäkerhet på arbetsmarknaden. I?dag innebär reglerna bland annat att om du råkar bli felaktigt uppsagd utan saklig grund har du möjlighet att ogiltigförklara uppsägningen och processa i frågan om uppsägningen var riktig eller inte under det att anställningen består.
Vidare gäller att saklig grund för uppsägning föreligger endast om alla möjligheter till omplacering prövats och uttömts. I las regleras arbetsgivarens skyldighet att betala skadestånd i händelse av att en dom på en ogiltighet inte följs.
Sverige och svensk arbetsmarknad har inte råd att avveckla denna grundbult inom arbetsrätten. Parterna förhandlar (just nu paus) om nya villkor kring det så kallade Omställningsavtalet för tjänstemän. Om parterna upplever delar i las som ett problem, går det att lösa förhandlingsvägen – inte via lagförslag som ger en fyrkantig tillämpning.
Unionen värnar en trygg arbetsmarknad fri från godtyckliga uppsägningar. Det torde vara en fullständig naturlighet för alla parter. Vi är därför starkt kritiska till arbetsmarknadsministerns förslag och uppmanar Smålands riksdagspolitiker att med all kraft rösta mot detta förslag.
Inger Rutensköld, regionchef Unionen Småland