Annons

"Kyrkans arbetstagare förtjänar samma rättigheter som alla andra”

Arbetsmarknad
”Medlemmarna i Kommunals kompetens, arbete och ansvarstagande är värd att hyllas. Men framför allt förtjänar medlemmarna respekt”
Debatt • Publicerad 3 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Arbetstagare i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när människor drabbas av sorg, trauman eller kris.”
"Arbetstagare i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när människor drabbas av sorg, trauman eller kris.”Foto: Mikael Persson

Arbetstagare i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när människor drabbas av sorg, trauman eller kris.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation verkar inte hålla med om det och vill göra kraftiga försämringar i medlemmarnas arbetsvillkor och lönevillkor, något Kommunal självklart inte kan acceptera. Därför har förhandlingarna mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation strandat.

Annons

Just nu pågår medling mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Når vi inte en lösning som är bra för medlemmarna har Kommunal varslat om konflikt för arbetstagare inom Svenska kyrkan med start fredag den 29 april. Alla arbetsplatser berörs av nyanställnings- och inhyrningsblockad, övertid-och mertidsblockad. En del arbetsplatser är även uttagna i strejkvarsel och i Kalmar län gäller detta Emmaboda pastorat, Vimmerby pastorat, Södra Ölands pastorat och Aspelands pastorat.

Kommunal kommer alltid att ta strid för medlemmarnas bästa.

En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal tvingas gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som många andra redan har på den svenska arbetsmarknaden.

Kommunals krav är inte bara rimliga utan också bra för svensk arbetsmarknad. Kyrkans arbetstagare förtjänar samma rättigheter som alla andra och vi kommer inte att ge oss.

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal

Mahlin Bergman, avdelningsordförande Kommunal Sydost

Petra Dahlström Wall, sektionsordförande Kommunal Vimmerby

Mattias Nilsson, sektionsordförande Kommunal Öland

Mary-Lene Kingbrant, sektionsordförande Kommunal Emmaboda-Torsås

Alexandra Svensson, sektionsordförande Kommunal Hultsfred-Högsby

Annons
Annons
Annons
Annons