Annons

"Kvinnors liv – en självklar valfråga”

Internationella kvinnodagen
”I april 2021 mördades minst 5 kvinnor och 15 barn miste sin mamma. Mäns våld blev en brännhet fråga, nu är det tyst igen – men det är inte för att män slutat utsätta kvinnor och barn för våld. ”
Debatt • Publicerad 8 mars 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, medan misshandelsbrott mot pojkar och män minskar över tid.”
"Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, medan misshandelsbrott mot pojkar och män minskar över tid.”Foto: Mats Holmertz

På internationella kvinnodagen den 8:e mars ställer Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar krav på ständigt fokus på frågan. Mäns våld mot kvinnor måste bli en valfråga.

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon haft en relation med. Bara hittills i år har media skrivit om minst 9 kvinnor som misstänks ha dödats av män. Varje kvinna som mördas är en tragedi och ett gigantiskt misslyckande av samhället. Misslyckandet är dessutom väl dokumenterat. Nyligen presenterade Socialstyrelsen sina dödsfallsutredningar som konstaterade ett 30-tal brister i myndigheternas agerande. För många kvinnor som söker stöd och skydd brister samhällets skyddsnät.

Annons

Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, medan misshandelsbrott mot pojkar och män minskar över tid. Var fjärde ung tjej uppgav i Brå:s Nationella Trygghetsundersökning att hon utsattes för sexualbrott under föregående år.

Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Liksom mäns våld mot andra män, som i gängkriminalitet, måste mäns brottslighet mot kvinnor upp på den politiska dagordningen och stanna där – och bli en självklar valfråga 2022.

Vi i Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar har under 40 år arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot åtskilliga samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld i Kalmar kommun med en stor omnejd. 291 enskilda kvinnor, de flesta av dem har barn, kom till oss för samtalsstöd och hjälp med skydd under 2021 och i chatten stöttar vi hundratals barn och unga varje år.

Vi vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag. Vi vet också att vi i Sverige är många som tycker att kvinnors och barns liv är viktiga. Förra valet var jämställdhet väljarnas tredje viktigaste valfråga. Kvinnor är hälften av Sveriges befolkning. Våra röster räknas. Kvinnors och barns liv är lika mycket värda som mäns liv.

Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar uppmanar därför idag våra politiker och makthavare i hela Kalmar län att fortsätta lyfta frågan, att inte låta engagemanget synas först då allt är försent och kvinnor redan mördats. Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar finns här med vår kompetens och vi samarbetar gärna!

Tillsammans gör vi för första gången mäns våld mot kvinnor till en valfråga! Var med du också.

Pernilla Printz, verksamhetschef Kvinnojouren och ungdomsjouren Kalmar, Medlem i riksorganisationen Unizon.

Annons
Annons
Annons
Annons