"Kvinnors dåliga löner har samhällsfarliga konsekvenser”

Internationella kvinnodagen
”Kvinnors löner är 9,9 procent lägre än mäns. Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:12 varje dag, medan män får betalt för hela sin arbetsdag till klockan 17:00.”
Debatt • Publicerad 8 mars 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kvinnors arbete måste uppvärderas så att lönerna motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar.”
”Kvinnors arbete måste uppvärderas så att lönerna motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar.”Foto: Mikael Fritzon/TT

Coronapandemin, med tiotusentals döda och en extrem arbetsbelastning inom vård och omsorg, visar att kvinnors dåliga löner och arbetsvillkor har livs- och samhällsfarliga konsekvenser.

Trots att kvinnor har högre utbildning än män tjänar kvinnor fortfarande mindre. Kvinnors heltidslöner är i genomsnitt 9,9 procent lägre än mäns. Det motsvarar 3700 kronor i månaden och 44 400 kronor per år. Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:12 varje dag, medan män får betalt för hela sin arbetsdag.

Coronapandemin har gjort det tydligt att undervärderingen av kvinnodominerade yrken och sektorer har livs- och samhällsfarliga konsekvenser. Kombinationen av otrygga anställningar, hårt pressad arbetsmiljö, brist på kompetensutveckling och bristande förutsättningar för ett närvarande ledarskap inom äldreomsorgen är huvudorsaker till att så många avlidit av covid-19. Arbetsmiljön inom vården är så pressad att anställda drabbats av posttraumatisk stress.

Låt detta bli en väckarklocka för det akuta behovet att rätta till de ojämställda lönerna och villkoren en gång för alla. Vi inom 16:12-rörelsen:

Ge kvinnor och män samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer. Bättre villkor i kvinnodominerade sektorer stärker kvinnors ekonomiska självständighet och ökar kvaliteten i verksamheterna.

Synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader. I kvinnodominerade yrken och branscher är lönen lägre än i mansdominerade. Kvinnors arbete måste uppvärderas så att lönerna motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar.

Öka tillsynen och skärp sanktionerna för de arbetsgivare som ignorerar lagens krav. För att arbetsgivare ska följa lagen och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män krävs att Diskrimineringsombudsmannens tillsyn skärpas och arbetsgivare som bryter mot reglerna möta kännbara påföljder.

Säkerställ ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Jämställda löner förutsätter att föräldrar tar lika mycket ansvar för barn och obetalt hemarbete. Regering och riksdag måste ta tydligare steg framåt.

Jämställda pensioner

Kvinnor har 31 procent lägre pensioner än män. Pensionssystemet behöver reformeras och skillnaden mellan kvinnor och mäns tjänstepension utjämnas.

16:12-rörelsen genom

Britt Wimarsson, ordförande, Vision Region Kalmar län

Jennie Uller, ordförande, Liberala kvinnor i Kalmar län

Gabriel Walter, ordförande, Sveriges Arbetsterapeuter Kalmarkretsen

Linda Fleetwood, Vänsterpartiets Kvinnonätverk Kalmar län

Agneta Wegnebring, ordförande, Vision Mönsteråsavdelningen

Frida Larsson, regionordförande, Akademikerförbundet Kalmar län

Anna Lööf Hedh, ordförande, S-kvinnor Kalmar län

Camilla Persson, ordförande, Torsås Visionsklubb

Paulin Nesset, ordförande, OliviA Oskarshamns internationella kvinnoförening

Larita Wigander, ordförande, Kommunal Hälso sjukvård och trafik Kalmar län

Eva Andersson och Maj-Lis Lindberg, ordförande, Vision Kalmaravdelningen

Anders Lundell, ombudsman, Handelsanställdas förbund

Patrik Åberg, ordförande, Vision Nybroavdelningen

Tora Elfversson Dahlström, ordförande, Vårdförbundet i Kalmar län

Jeanette Wahlgren, ordförande, TCO rådet H-län

Lill Schiöld, ledamot, Vision Oskarshamnavdelningen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.