Kvinnor lever sämre!

Debatt • Publicerad 9 mars 2006

Svar till insändaren från Ann Hellenborg och Jessica Lundgren: ”Är män mer värda än kvinnor”.

Det är inte bara inom medicinen som man utgår från mäns biokemi, utan även när det gäller gränsvärden för miljögifter och andra onormala faktorer den mänskliga aktiviteten orsakar i vår livsmiljö, exempelvis radio- och mikrovågsstrålning.

I all generell forskning (som inte specifikt berör honkön) utgår man från hanråttor och män i tester. Varför? Jo, handjurens biokemi, som är enklare, ger tydliga svar och är mer lättolkade. Använder man honråttor i tester blir svaren otydliga och svårtolkade på grund av hondjurens komplicerade biokemi.

Det är dock vetenskapligt bevisat att hondjuren är mer känsliga än handjuren för miljögifter och andra typer av gifter. Dessutom lagrar hondjuren mer miljögifter, framförallt fettlösliga, vilka oftast är de mest miljöfarliga. Detta kan förklara varför kvinnor oftast blir långvarigt ( bestående) nedsatta i sitt hälsotillstånd av diffusa sjukdomsbesvär. En kronisk belastning av för höga halter av miljögifter skadar bland annat utrensningsorganen njurar och lever. En nedsatt funktion av dessa leder så småningom till skador på hela organismen.

En annan viktig faktor är att barn ärver sin mors miljögifter, vilket skadar barnets hälsa redan i fosterstadiet.

Solveig Silverin

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.