"Kvinnor jobbar gratis 48 minuter om dagen”

Internationella kvinnodagen
”Nya siffror som SCB tagit fram för Lön hela dagen visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män är 9,9 procent. Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis 48 minuter om dagen. Det är politikernas och arbetsmarknadens parters gemensamma ansvar att vända trenden”
Debatt • Publicerad 8 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kvinnodominerade yrken har fortfarande 19 procent eller 8 000 kronor lägre genomsnittslön än jämförbara yrken”
”Kvinnodominerade yrken har fortfarande 19 procent eller 8 000 kronor lägre genomsnittslön än jämförbara yrken”Foto: Martina Holmberg / TT

Löneskillnaderna i Sverige ökar för första gången på nästan 15 år. Pandemin drabbade många kvinnor hårt ekonomiskt, samtidigt som de mångmiljardbelopp som pumpades ut för att rädda jobb och företag framförallt gick till män. Trots runda löften om högre löner för välfärdens hjältar fick vårdens kvinnor nöja sig med applåder, för någon uppvärdering av lönerna blev det aldrig.

Kvinnodominerade yrken har fortfarande 19 procent eller 8 000 kronor lägre genomsnittslön än jämförbara yrken. Inflationen och det svåra ekonomiska läget ger löneskillnaderna mellan könen en djupare innebörd. Redan innan krisen svarade nästan 4 av 10 kvinnor att ekonomin är ett hinder från att separera och med skenande priser och räntor blir det ännu svårare.

Löneskillnaden i Kalmar län är 1,7 procent. Omräknat till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis 8 minuter om dagen. I några av länets kommuner är dock den procentuella skillnaden ännu större som i exemplen nedan.

Britt Wimarsson
Britt WimarssonFoto: Lasse Nilsson
”Synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader. I kvinnodominerade yrken och branscher är lönen lägre än i mansdominerade. Kvinnors arbete måste uppvärderas så att lönerna motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar.”
Britt Wimarsson, ordförande Vision Region Kalmar län.

Emmaboda 11,5 procent

Oskarshamn 8,8 procent

Kalmar 6,6 procent

Vimmerby 3,8 procent

Omräknat till tid betyder det att kvinnor i Emmaboda kommun jobbar gratis 55 minuter om dagen. Kvinnor i Kalmar län har inte råd att vänta längre. Nu måste politiker och arbetsmarknadens parter i Sverige och i Kalmar län ta gemensamt ansvar för att kvinnor ska få lön hela dagen. Som Sveriges bredaste allians för jämställda löner vill vi se:

Ge kvinnor och män samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer. Bättre villkor i kvinnodominerade sektorer stärker kvinnors ekonomiska självständighet och ökar kvaliteten i verksamheterna.

Synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader. I kvinnodominerade yrken och branscher är lönen lägre än i mansdominerade. Kvinnors arbete måste uppvärderas så att lönerna motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar.

Öka tillsynen och skärp sanktionerna för de arbetsgivare som ignorerar lagens krav. För att arbetsgivare ska följa lagen och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män måste Diskrimineringsombudsmannens tillsyn skärpas. Arbetsgivare som bryter mot reglerna måste möta kännbara påföljder.

Säkerställ ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Jämställda löner förutsätter att föräldrar tar lika stort ansvar för barn och annat obetalt hemarbete. Regering och riksdag måste ta tydliga steg för att främja en mer jämställd fördelning av föräldraledighet och obetalt arbete.

Lön hela dagen genom

Jennie Uller, ordförande Liberala kvinnor i Kalmar län

Britt Wimarsson, ordförande Vision Region Kalmar län

Gabriel Walter, ordförande Sveriges arbetsterapeuter Kalmarkretsen

Camilla Persson, ordförande Torsås Vision klubb

Paulin Nesset, ordförande OliviA Oskarshamns internationella kvinnoförening

Lena Kronberg, ordförande Vision Emmaboda

Lina Maria Hildebrandt, ordförande Akademikerförbundet SSR Distriktsföreningen Kalmar län

Agneta Wegnebring, ordförande Vision Mönsteråsavdelningen

Jan Henriksson, förtroendevald inom fackförbundet ST

Larita Wigander, ordförande Kommunal HST Kalmar län

Maj-Lis Lindberg och Eva Andersson, ordförande Vision Kalmar kommunavdelning

Mari Eklind, tf. ordförande Vårdförbundet i Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.