unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kvinnor har rätt till bästa välfärd

Mammografi
”En enkät visar att en majoritet av radiologerna i vårt land är positiva till att införa screening av bröst som är anpassad till varje kvinnas behov och naturliga förutsättningar, men det fordras att resurser tillförs.”
Regionen måste satsa de pengar som krävs för att alla kvinnor i länet ska kunna få en  individanpassad screening för bröstcancer kräver Sverigedemokraterna i sin regionbudget.
Regionen måste satsa de pengar som krävs för att alla kvinnor i länet ska kunna få en individanpassad screening för bröstcancer kräver Sverigedemokraterna i sin regionbudget.
Foto: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till mammografi. Det har medfört att allt fler kvinnor som drabbats av bröstcancer upptäcks och kan botas i tid. Mammografi och säkrare bilddiagnoser har också bidragit till att fler kvinnor med bröstcancer nu upptäcks tidigt och efter behandling och uppföljande kontroller kan friskförklaras av sin doktor. Därtill har forskning medfört nya sätt att effektivare kunna behandla cancer.

Ny forskning och erfarenheter från drabbade patienter visar dock att nuvarande diagnos med kontroll av mammografibilder på kvinnans bröst inte alltid klarar att upptäcka förändringar. När kvinnan själv känner på sina bröst upptäcker hon normalt inga förändringar. Men om något upplevs annorlunda än tidigare gäller det också att hon har modet att reagera direkt och kontakta sin hälsocentral. Naturlig oro för hälsan ska inte vänta eller glömmas bort.

Claus Zaar (SD), regionpolitiker.
Claus Zaar (SD), regionpolitiker.
Foto: SUVAD MRKONJIC
quote
Kvinnor har rätt till bästa välfärd. Att individanpassad screening för bröstcancer kommer igång är angeläget.

Bland svenska kvinnor mellan 40 och 74 år uppskattas 40 procent ha så kallade täta bröst, det vill säga bröst med mycket körtelvävnad. Detta gör det mycket svårare att vid mammografi upptäcka tumörer. Därtill beräknas var fjärde kvinna med täta bröst ha mycket tät bröstvävnad.

Gemensamt för dessa fall är att risken för att cancern inte upptäcks ökar och allra störst, upp till sex gånger förhöjd, är risken för kvinnor med mycket tät vävnad. Risken är då att när kvinnan själv upptäcker cancern, har den blivit större och i olyckliga fall spridit sig.

Det finns dock sätt att komma till rätta med denna problematik. Detta kan åstadkommas genom att införa så kallad individanpassad screening. Det innebär att alla kvinnor får information om sin brösttäthet. För de kvinnor som har täta bröst kan sedan kompletterande undersökningsmetoder användas. Forskning har visat att så kallad tomosyntes, en typ av skiktröntgen, upptäcker 34 procent fler fall av bröstcancer än vanlig mammografi. För de kvinnor som har allra tätast bröst har även undersökningar med magnetkamera gett positiva resultat.

Med anledning av behovet av individanpassad screening för bröstcancer har vi Sverigedemokrater, som en del av vår budget för Region Kalmar län, avsatt medel för att under 2020 komma igång med detta i vår region. Det är en del av vår satsning på kvinnors hälsa. Förutsättningarna för att komma igång med individanpassad screening i vårt län borde vara goda. En enkät visar att en majoritet av radiologerna i vårt land är positiva till att införa screening av bröst som är anpassad till varje kvinnas behov och naturliga förutsättningar, men det fordras att resurser tillförs.

Kvinnor har rätt till bästa välfärd. Att individanpassad screening för bröstcancer kommer igång är angeläget. Det är vår starka förhoppning att samtliga politiskt ansvariga i Region Kalmar län också ser detta som en självklarhet.

Claus Zaar (SD), ledamot i beredningen för hälso- och sjukvård, Region Kalmar län