GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvaliteten viktigast – inte vem som äger och driver boendet

Replik på Michael Ländins (S) debattinlägg ”Oseriöst från oppositionen – vill sälja ut äldreomsorgen i Kalmar”.
Debatt • Publicerad 19 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För oss är det kvaliteten som är det viktigaste, inte vem som äger och driver boendet”, skriver debattörerna.
”För oss är det kvaliteten som är det viktigaste, inte vem som äger och driver boendet”, skriver debattörerna.

Michael Ländin (S) far inte bara med osanning i sin insändare, han påvisar också en oerhörd okunskap vilket är märkligt för en ordförande i omsorgsnämnden. Socialstyrelsen har undersökt kvaliteten hos både privata och offentliga aktörer inom omsorgen och det har visat sig att kvaliteten generellt är bättre hos de privata aktörerna än hos de offentliga.

Ländins debattartikel innehåller en stor mängd osanningar. Vi koncentrerar oss i den här texten på påståendet att vi vill sälja ut hela äldreomsorgen. Det är tråkigt att Socialdemokraterna måste hitta på rena osanningar för att kunna möta oppositionens politik. Vad är det då vi i Kalmaralliansen vill som gör Ländin så upprörd? Jo, att vi vill ge en möjlighet för privata utförare att etablera boenden i Kalmar. För oss är det nämligen kvaliteten som är det viktigaste, inte vem som äger och driver boendet.

För våra medborgare betyder det att man kan välja ett boende som passar ens önskemål och välja bort de som inte gör det. Vi vill att det ska finnas en mångfald av olika profilboenden som exempelvis är anpassade för par, husdjur eller HBTQI och vi tror att drivkraften för att skapa detta bäst görs i samverkan och konkurrens mellan kommunen och det privata. Detta fungerar väl i många kommuner och vi ställer oss frågande till varför detta är så hotfullt för vänstermajoriteten i Kalmar?

En sak som ofta glöms bort är vad det kan innebära för medarbetarna. Finns fler utövare skapas det en sund konkurrens mellan olika aktörer och en miljö där kommunen och de privata alternativen konkurrerar om att vara attraktiva för kunnig personal. Således betyder LOV ett större utbud och valfrihet för er som bor i Kalmar kommun – både för de boende och för personalen.

I Svenskt Näringslivs undersökning kring effektiv offentlig förvaltning kan vi se att Kalmar kommun är en av de 25 procent av landets kommuner som har högst kostnad och lägst kvalitet på sina boenden och inom hemtjänsten. En synnerligen dålig kombination för Kalmar oavsett vad Ländin hävdar.

Måns Linge (M), förste vice ordförande omsorgsnämnden

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd

Lotta Wahlmino (L), oppositionsråd

Christopher Dywik (KD), gruppledare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.