Kustlandspartiet: ”Vi ska inte lägga ner någon förskola”
Vi har i Oskarshamn länge haft en hårt ansträngd förskola. Där man med olika medel försöker öka kapaciteten inom befintliga verksamheter. Det har resulterat i en ökad trängsel och stress bland både barn och personal. I vissa fall har det gått så långt att man inte har något annat val än att hälften av barnen måste vara ute halva dagen.
Det finns helt enkelt inte plats att låta alla vara inne och verksamheten måste planeras runt detta. Det finns inte en överkapacitet inom förskolan. Även om antalet barn minskas något kommer vi inte få en överkapacitet. Kanske att det i stället närmar sig mer rimliga nivåer i så fall?
Att ha barnen spridda på olika förskolor eller längre från hemmet påverkar dessutom inte bara föräldrar som ska skjutsa och deras privatekonomi. Det innebär även en onödig klimatpåverkan och ytterligare ansträngning på samhällsekonomin med alla dessa extra mil på våra vägar.
”Ytterligare besparingar görs inom förskolan genom att möjligheten till pedagogiska måltider försvinner. Att personalen kan få sitta med och äta den mat som barnen äter, både i pedagogiskt syfte men även för att skapa en bättre relation, är något som borde vara en självklarhet.”Magnus Jonneryd, ersättare i bildningsnämnden för Kustlandspartiet.
Ytterligare besparingar görs inom förskolan genom att möjligheten till pedagogiska måltider försvinner. Att personalen kan få sitta med och äta den mat som barnen äter, både i pedagogiskt syfte men även för att skapa en bättre relation, är något som borde vara en självklarhet. Genom att ta bort den här möjligheten urholkas förskolan ytterligare och absurda situationer uppstår när personal uppmanar barnen att äta sin mat men inte kan föregå med ett gott exempel.
Vi kan inte spara mer på verksamheter kring våra barn och ungdomar. Vi ser sjunkande skolresultat. Ökad stress för både barn och föräldrar. Minskad trivsel helt enkelt. Vill man dessutom lyfta blicken ytterligare och fundera över vad sådana här besparingar gör för vår kommun i stort måste man inse att det påverkar om folk bor kvar eller flyttar. Om personal orkar stanna kvar eller ej. Allt det här påverkar i sin tur förutsättningen för hela kommunen och ger efterverkningar långt utanför förskolans värld.
Om den här nedläggningen genomförs kommer det att få genomslag i den redan ansträngda kön för att få en plats. Det kan även få effekten att föräldrar får ha sina barn utspridda på olika förskolor som ligger längre från hemmet. Hur rimmar det med barnens trygghet och kommunens långsiktiga mål med att bli fler och framstå som en attraktiv kommun?
För att täcka upp de här besparingarna finns det långt mer lämpliga besparingar att göra. Förslag på dessa är att minska på den politiska organisationen. Vi har ett extra kommunalråd och en nyligen tillsatt politisk samordnare. Vi har dyra projekt som inte kan ses som en del av kommunens huvuduppdrag.
Vi prioriterar annorlunda!
Magnus Jonneryd, ersättare i bildningsnämnden för Kustlandspartiet