GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Kriminaliteten växer över huvudet på poliskåren”

Rikspolitik
”Vid varje visning av exempelvis Magdalena Andersson i riksdagshusets korridorer följs hon av tre säkerhetsvakter. Inne i riksdagshuset?”
Debatt • Publicerad 10 januari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Risken att bli gripen och senare straffad är dessvärre väldigt låg - därav allt elände i samhället just nu. Kriminaliteten växer över huvudet på poliskåren!”
"Risken att bli gripen och senare straffad är dessvärre väldigt låg - därav allt elände i samhället just nu. Kriminaliteten växer över huvudet på poliskåren!”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Är detta faktiskt nödvändigt.

Vore det inte bättre att använda kostnaden för dessa livvakter till att utöka polisens närvaro i samhället på ett sådant sätt att kriminella typer slutar skjuta folk och utföra andra illdåd på grund av att risken att polisen faktiskt hinner dit eller kommer att hitta dom till slut är väldigt liten. Just nu är det ju inte så då kriminella gäng kan utföra vilka illdåd som helst utan rädsla för att polisen hinner dit men i alla fall att polisen inte hittar dom i slutändan.

Polisens närvaro i det allmänna samhället är mycket mindre än i riksdagshusets korridorer. Entrén till huset kunde ju bevakas för allas säkerhet som finns där inne! Eller finns det misstankar att Jimmy Åkesson skulle hoppa på Magdalena Andersson. Jag tror att den risken är försumbar. Inte heller Kristersson skulle hoppa vår nya statsminister.

Jag förstår att det inte är svårt att hitta poliser som skyddar våra politiker i riksdagshusets korridorer. Ganska fint jobb och utan risk för attacker. Inomhus, varmt och skönt! Någon säger då att just för att det är så många poliser där händer inget. Jag tror inte på det. Det engelska ordet för detta är "bull shit"!

Vid varje nyhet om en skjutning, attack mot ett polishus, anfall av en buss med flera är så gott som alltid beskedet att:" Några gripande har inte skett!" Tro fanken det när det inte finns polis som kan komma eller kommer för sent och som i slutändan inte klarar av att komma fram till vem som gjorde det. Risken att bli gripen och senare straffad är dessvärre väldigt låg - därav allt elände i samhället just nu. Kriminaliteten växer över huvudet på poliskåren!

Jag tycker synd om de poliser som finns och som inte räcker till. Eller är det så att det finns tillräckligt många poliser men de utnyttjas inte på rätt sätt? Får inte chansen att visa vad de går för! Samma debatt som den för barnmorskor just nu. Varför fortsätter problemen i Norrliden som ett exempel på problematiken!

Om en fortkörare ute på vägen ser en polisbil sänker denne automatiskt hastigheten till den enligt aktuell skylt. Dumt vore det ju annars. Om polisen ständigt kör runt i ett villaområde blir risken mindre att tjuvar kommer dit. När Fryshusets i Stockholm insatser med beskyddare i spårvagnar och lokalbussar sattes in slutade alla påhopp på den passagerare som åkte till slutstationen. Den som hade tänkt utföra ett anfall hade då blivit gripen! Närvaro är viktig!

Omprioriteringar kanske, men i alla fall är förstärkning av synliga poliser i samhället är nödvändigt. Det är bråttom innan det blir övermäktigt! Bara det att skriva "attack mot ett polishus" är ju tillräckligt för att förändra läget!

Rolf B Bertilson, Drag

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.